изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:50 EEST
Купуваме SIM карта срещу паспорт    
Ред и сигурност Анонимните номера за GSM да бъдат забранени ще поиска полицията от мобилните оператори.

Предплатени SIM карти трябва да се продават само срещу документ за самоличност, настоява МВР, пише в. "Стандарт". Предложението е обсъдено на националното съвещание на министерството преди ден, съобщиха участници в сбирката.
Висшите полицаи ще преговарят с операторите как да решат проблема. Измамници, трафиканти и бомбаджии ползват на килограм предплатените карти, защото МВР не може да ги проследява. Те са едно от най-популярните средства за дистанционно взривяване на бомба от телефон, обясниха криминалисти.
В момента предплатени карти и ваучери за тях се продават на всяка сергия. Ръководството на полицията иска това да става само в офисите и представителствата на операторите.
Събирането на лични данни от собствениците на предплатени SIM карти е разписано в Наредба 40 на МВР и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Тя е от 29 януари 2008 г. Според нея мобилните оператори трябва да дават на МВР информация за абонатите. Няма обаче закон, който да задължава операторите да събират такава информация от купувачите на предплатени карти. Отделно наредбата се обжалва пред Върховния административен съд от фондация "Програма за достъп до информация". Затова и не се изпълнява, коментираха юристи пред вестника.
Това е същата наредба, срещу която в началото на годината редица неправителствени организации скочиха. Наредбата дава право на МВР да следи контактите ни в интернет и да получава информация за IP адреса на всеки

dir.bg

 


Сходни връзки

Купуваме SIM карта срещу паспорт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди