изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:51 EEST
ЗАУШКА ПОКОСИ 11 ДЕЦА ОТ ДОМ "ДЪГА"    
ЗдравеВзрив от епидемичен паротит /заушка/ е регистриран в дома за деца, лишени от родителски грижи, "Дъга" в Добрич, съобщиха от РИОКОЗ.

За периода от 8 февруари до 31 март са заболели 11 деца на възраст от 9 до 17 години -  7 момчета и 4 момичета. Най-засегната е възрастова група от 10 до 14 години - с 5 заболели. Всички заболели са ученици - 7 от тях в помощно училище ”Петър Берон” в Добрич, 2 в основното училище в с. Стефаново, 1 в СОУ “Д. Габе“ и 1 в СОУ ”Кл. Охридски”.
Първите три случая са лабораторно потвърдени след изследване в “Лаборвир” във Варна. Останалите към момента са регистрирани като вероятни. Девет от заболелите деца са били приети за лечение в Инфекциозно отделение на болницата в Добрич, седем са вече изписани. Едно дете е изолирано и оставено за лечение в дом ”Дъга”, а едно е взето от родителите и провежда лечение на домашния си адрес. Четири от заболелите са имунизирани, 6 са без данни за имунизация против заболяването в наличната в дома и при джипитата здравна документация.
Първото заболяло дете е ученик в училището до близкото  до Добрич село Стефаново. В класа, в който учи, през февруари имало дете, покосено от заушка. От специалисти от РИОКОЗ е извършена проверка на място в дома и са разпоредени необходимите профилактични и противоепидемични мерки за ограничаване на взрива. Дадени са указания на медицинските специалисти в организираните колективи за провеждане на медицинско наблюдение на контактните лица. 
В "Дъга" са настанени 50 деца на възраст от 7 до 18 години. В дома функционира здравен кабинет, в който работи медицинска сестра в делничните дни, общопрактикуващият лекар на децата е от Добрич. До два месеца след излекуването на последното дете в “Дъга” не могат да бъдат приемани нови възпитаници, обясни директорът Николай Раданов. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАУШКА ПОКОСИ 11 ДЕЦА ОТ ДОМ "ДЪГА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди