изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:33 EEST
10 ГОДИНИ НАВЪРШИ ЕДИНСТВЕНОТО ОТДЕЛЕНИЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ ОТ ТУБЕРКУЛОЗА НА ПСИХИЧНОБОЛНИ    
ЗдравеЗа тежките пациенти се грижат само един лекар и шест сестри

Специализираната психиатрична държавна болница в Карвуна е единствената в страната, която от 10 години има и отделение за лечение на хора с психични отклонения или зависими от наркотици и алкохол, заболели от туберкулоза. "За нашите пациенти се грижат един лекар - пулмолог, шест сестри и шест санитарки" - разказа директорът на болницата д-р Нягол Няголов. Д-р Няголов добави още, че отчита факта, че специалистите работят при изключително висок риск, но се надява като единствена в страната болница за такъв контингент болни да бъдат отпуснати повече средства за подобряване условията на работа на специалистите, както и за изпълнение на националната програма за борба с туберкулозата. "Доказателство, че ние наистина се справяме отлично с работата си е и високата акредитационна оценка, която получихме - много добър, 5" - допълва не без гордост д-р Няголов.
Статистиката на специалистите показва, че туберкулозата се завръща, каза пулмологът д-р Меглена Ганева, която работи в здравното заведение. "Туберкулозата е едно много сериозно заболяване, за което обаче в днешно време не се обръща особено внимание. Със закриването в страната на бившите Тубдиспансери чувствително се занижи контролът върху заболяването и разпространението, което води и до неговото увеличаване" - допълни тя. Сред проблемите, с които се сблъскват днес специалистите е и фактът, че те не могат да изследват освен тясната семейна среда на заболелия, останалите, с които той е имал контакт. Това е само пожелание, но не е задължително, за разлика от миналите години.
Отделението за лечение на туберкулоза в Карвуна разполага общо с 50 легла. "Нашите пациенти са един тежък контингент, защото при тях има съчетание на 2 важни заболявания - психичното заболяване, съчетано с белодробна туберкулоза. Лечението протича много бавно и отнема по 6 месеца на човек, защото при тях липсва самосъзнанието за болест, което утежнява и нашата работа" - споделя още д-р Ганева. Въпреки по-ограничения бюджет, който МЗ отпуска на 100 % държавната болница в Карвуна са създадени много добри условия за лечението на хората. 17 души в момента са под наблюдението на персонала на Карвуна. Сред тях е и 34-годишният Юлиян от Варна, който лекува в Карвуна едновременно наркозависимост, туберкулоза и Хепатит С и В. За НДТ  Юлиян сподели, че е изключително доволен от лечението. "Тук много ми харесва. Всички са изключително добри и съм много по-добре. Искам да живея. Благодарение на тях, вече съм и пенсионер" - разказа още Юлиян и обещава, че като оздравее никога повече няма да посяга към хероина.
 


Сходни връзки

10 ГОДИНИ НАВЪРШИ ЕДИНСТВЕНОТО ОТДЕЛЕНИЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ ОТ ТУБЕРКУЛОЗА НА ПСИХИЧНОБОЛНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.26 секунди