изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:45 EEST
"Независимая газета" излага две версии за покушението на Стоев    
По светаДве версии за убийството на Георги Стоев излага "Независимая газета": отмъщение на местен престъпен бос или сложна комбинация, в която са замесени интересите на правоохранителните органи.


Известният български автор на криминални романи Георги Стоев почина в понеделник от раните си, получени при покушение. Това е второто гръмко убийство в България за изминалите дни.

В неделя на прага на своя дом бе застрелян директорът на българската компания "Атоменергоремонт" Борислав Георгиев. Убийствата станаха на фона на обвинения срещу висши длъжностни лица в българското МВР във връзки с организираната престъпност и искания за оставката на министър Румен Петков.

Нападението срещу Георги Стоев е станало в центъра на София. Двамата убийци няколко пъти са стреляли по писателя и са избягали от местопрестъплението. Стоев е бил тежко ранен в главата и е починал на следващия ден в болницата по време на операция, пише вестникът.

Някои български медии смятат, че Стоев е бил убит от представители на местната организирана престъпност, търсещи отмъщение. Писателят твърдеше, че е бил свидетел на създаването на двете главни български престъпни групировки.

Нещо повече, в своите книги той е разкрил имена на някои от хората, свързани с убийства, търговия с наркотици и престъпните войни. Информацията, която той съобщаваше, много пъти е шокирала българската общественост.

Стоев бе автор на няколко книги, които разкриват подробности от престъпния свят. За съжаление нито един роман от този автор така и не бе преведен на руски език, допълва изданието.

Българският публицист Асен Сираков, който лично е познавал Георги Стоев, разказа пред "Независимая газета", че той дълго време е бил информатор на известния писател Христо Калчев, който първи в България започва да разказва за местния подземен свят и неговите тесни връзки с бившите тайни служби.

След смъртта на Калчев през 2006 г., Стоев започна своя собствена литературна кариера. При това неговите книги даже изпревариха по популярност произведенията на Калчев.

"След като Георги Стоев започна да издава своите книги, той си създаде репутацията на главен познавач на българския подземен свят", отбеляза събеседникът на "Независимая газета".

Писателят е бил канен за участия в телевизията, имал е собствени страници в различни издания, често се е учудвал, че публикуваната от него информация не е привличала вниманието на правоохранителните органи.

"Той твърдеше, че никога не е бил престъпник, но е познавал много пионери на българската престъпност и с много от тях е имал общ бизнес", казва Сираков. Публицистът смята, че версиите за убийството на Стоев могат да бъдат няколко.

"Самия Георги Стоев многократно е говорил, че ако с него се случи нещо, това ще бъде по линия на един от известните престъпни босове, който се характеризира с особена отмъстителност", уточни Сираков.

От друга страна, убийството би могло да бъде част от сложна комбинация, в която са замесени интересите на правоохранителните органи.

actualno.com

 


Сходни връзки

"Независимая газета" излага две версии за покушението на Стоев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.23 секунди