изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:27 EEST
Жозеф Дол: ЕС обмисля санкции срещу правителството заради престъпността    
Европейски съюз

"Няма да се примирим да станем мълчаливи свидетели на поредицата от убийства в центъра на една европейска столица", заяви председателят на групата на ЕНП-ЕД Жозеф Дол по повод убийствата Георги Стоев и Борислав Георгиев в София. От името на ЕНП той настоя правителството да гарантира на българските граждани сигурност и обществен ред.



"От името на групата на ЕНП-ЕД в Европейския парламент, бих искал да изразя най-искрените ми съболезнования към семействата и близките на жертвите. Ние заедно с колегите евродепутати на ГЕРБ призоваваме настоятелно Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието да гарантират на българските граждани обществен ред и сигурност”, заяви председателят на групата на ЕНПІ –ЕД в Европейския парламент Жозеф Дол.

Той подчерта, че депутатите в европейския парламент ще наблюдават отблизо действията на управляващите български партии и настоятелно ще призовават за конкретни мерки. Дол подчерта, че ако е необходимо ще се наложат санкции на правителство.

Депутатът в ЕП Румяна Желева, заяви, че случващото се в страната ни предизвиква силно безпокойство сред европейските партньори на България. “Необходимо е правителството незабавно да реагира с действия. Репутацията на България в този момент е силно уронена заради липсата на системна и последователна борба с организираната престъпност и корупцията", категорична бе Желева.

Същевременно водещи европейски медии заявиха, че ЕС има готовност да предприеме сериозни санкции срещу България заради високите нива на организирана престъпност.

“Европейският съюз предупреди България да предприеме спешни меррки срещу престъпността”, заявява в свой материал BBC. Британският в-к "Индепендънт" пък припомня, че през последните седем години в България са извършени над 150 поръчкови убийства, нападения, палежи, бомбени взривове, като извършителите рядко застават пред съда.

Пред BBC говорител на Европейската комисия е изразил сериозното притеснение на ЕС относно последните две убийства в столицата. Медията припомня, че “единият от убитите е Георги Стоев, бивш гангстер написал девет книги за българската мафия. По-рано бе убит и собственика на компанията “Атоменергоремонт”, която обслужва ядрената електроцентрала на България в Козлодуй”.

Ето какво пише още BBC: “Следващата седмица експерти от ЕС ще бъдат изпратени в България за да инспектират борбата на страната с корупцията и организираната престъпност.  През месец юли предстои да бъде представен доклад за напредъка на България. След влизането си В ЕС България и Румъния са подложени на строг мониторинг относно мерките, които правителствата им полагат в борбата с организираната престъпност и корупцията”.

Според кореспондента на медията в Брюксел се забелязва все по-голям натиск за безпрецедентни санкции срещу София. В тази връзка ЕС може да спре някои от фондовете за България и да откаже да признава присъдите издадени в България.

Говорителят на ЕК Марк Грей заявява, че въпреки всички мерки стрелбите по улиците не спират, а арестите на видни босове не са последвани от присъди.

BBC коментира, че министър-председателят  Сергей Станишев е декларирал воля да бъде направено всичко необходимо, но битката му за власт с вътрешния министър Румен Петков възпрепятства борбата с престъпността.

В-к "Индепендънт" припомня, че през последните седем години в България са извършени над 150 поръчкови убийства, нападения, палежи, бомбени взривове, като извършителите рядко застават пред съда.


Днес в парламента министърът на вътрешните работи призна, че в МВР са нужни радикални промени.

“Трябва да се направи сериозен анализ и оценка на ситуацията. Ние или искаме да реализираме методична политика на реформи на службите за сигурност, чийто център са гражданите, с методически съзнато избрана политика за борба с корупцията или да се върнем във времето, когато нямаше корумпирани държавни служители и магистрати”, заяви вътрешният министър цитиран от Агенция “Фокус”.

Петков предлага да бъде създадена агенция, която да е равноотдалечена от звената, осъществяващи производството на СРС – МВР, ДАНС, прокуратура, следствие, Военна полиция”. Той допълни, че преди нова година основен заявител на СРС-та е било МВР, след това обаче със създаването на ДАНС, агенцията също имала такива правомощия.

Според министъра има различни варианти под чий контрол да бъде новата агенция – можело да се контролира и от МВР, и от прокуратурата.

Попитан какво може да го накара да си подаде оставка, министърът посочи: “Сигурно има такива неща. Най-простият пример сте вие (бел.ред. – журналистите), но това няма как да се реализира”.

bpost.bg

 


Сходни връзки

Жозеф Дол: ЕС обмисля санкции срещу правителството заради престъпността | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди