изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:50 EEST
Силвио Берлускони спечели парламентарните избори в Италия    
По света

71 годишният Силвио Берлускони ще стане премиер за трети път. като министър-председател на Берлускони му предстоят много трудни моменти. Италианската икономика е в застой, а социалният сектор трябва да бъде сериозно реформиран.



Силвио Берлускони печели мнозинство и в двете камари на парламента. Основният му опонент Валтер Ветрони призна загубата и пожела успех на Берлускони.

Убедителната победа на Берлускони е много важна тъй-като той ще има възможността да формира стабилно правителство. В долната камара той има 101 гласа повече от опозицията, а в Сената 38.

Стабилните правителства са много сериозен проблем в Италия. Настоящите избори се провеждат три години по-рано. За последните 63 години Италия е сменила 62 министър-председателя.

Сега обаче убедителната победа на Берлускони му дава уникалния за Италия шанс да изкара пълен мандат. Някои анализатори дори вече говорят за промяна на италианската политическа система.

BBC коментира, че все пак за да има стабилно правителство Берлускони трябва да проведе тежки разговори със своите коалиционни партньори. Северната лига например е регионално движение, което даде много гласове за Берлускони, но иска от него да даде на Северна Италия повече автономия.

Веднага след победата Силвио Берлускони заяви, че първото нещо, което ще направи е да продаде губещата държавна авиокомпания Ал Италия. В дългосрочен план неговото правителство ще трябва да съживи италианската икономика. Според последната прогноза тя ще има нулев растеж през настоящата година.

Берлускони е поел ангажимента й да намали държавните разходи и данъчната тежест.

На проведените парламентарни избори участваха 158 партии. Силвио Берлускони спечели с новосформираната Народна партия на Свободата. Опонентът му Валтер Ветрони също се яви със собствена партия.

Новосъздадената Демократическа партия на Ветрони успя да се наложи в лявото пространство като водеща. Тя измести досега управляващата партия на Романо Проди, който се оттегли след като получи вот на недовеире от парламента.

Правителството на Проди управлява само 20 месеца. То дойде на власт през 2006 г., когато на изборите победи партията на Силвио Берлускони “Форца Италия”. Проди обаче нямаше достатъчно места в парламента за да състави самостоятелно правителство и сключи коалиция с малката партия Udeur.

Udeur обаче, напусна правителството заради корупционен скандал, в който беше замесен лидерът на партията и бивш министър на правосъдието Клементе Мастела. Самият Мастела отрича вината си. Той заяви, че партията не е оттегляла подкрепата си за правителството, но въпреки това неговите депутати не подкрепиха кабинета.

Италианските политолози смятат, че в страната трябва задължително да бъде проведен дебат относно промяна на избирателната система. Причината e, че малките партии като Udeur, например, която спечели само 1,4% на предишните избори, получават непропорционална на гласуваното им доверие власт.

Случаят е показателен, защото именно тази партия бе причина за политическата нестабилност в страната. Промяната на избирателния закон трябва да ограничи възможността на такива малки партии да печелят места в парламента.

bpost.bg

 


Сходни връзки

Силвио Берлускони спечели парламентарните избори в Италия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди