изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 09:11 EEST
Премиерът обяви началото на преговорите за нов кабинет    
Новини

Утре се очаква среща на тримата лидери, научи bTV.



Започнали са преговорите за структурни и персонални промени в кабинета. Това съобщи премиерът Сергей Станишев. Никой от министрите му не знае дали ще бъде засегнат от предстоящите смени.

След очакването още вчера да има преговори, се оказа, че повече отлагания няма да има.

"Те фактически не са стартирали, стартират днес. Естествено ще отнемат сигурно няколко дни, зависи от конструктивизма на трите партии в управляващата коалиция, след тези търкания, които се появиха така или иначе", каза Станишев.

Дори премиерът обаче не изключи вариант промените да не намерят парламентарна подкрепа и мнозинството да се разпадне.

"Ако няма достатъчна подкрепа в парламента за едно правителство и една политика, се отива към предсрочни избори, но това предстои да видим другата седмица", каза още Станишев.

Засега е сигурна смяната само на подалия оставка министър на вътрешните работи Румен Петков. Той прекара по-малко от час на днешното правителствено заседание.

По думите на премиера каквото трябва да се прави, "ще се прави до Великден, за да има достатъчно стабилност, доверие в МВР и достатъчно много работа да се свърши в оставащия период до доклада на Европейската комисия".

Самите министри очакват да чуят от премиера Станишев кои от тях ще си отидат и кой ще остане.

"Важно е правителството да е стабилно, да изпълни последните си ангажименти и аз съм сигурен, че господин премиерът заедно с коалиционните партньори ще направят точно това", коментира транспортният министър Петър Мутафчиев.

За нас е изключително важно е промените, които трябва да направим в програмата и след това ще персонифицираме тези промени, каза Емел Етем.

Първата среща на работните групи на БСП, НДСВ и ДПС, за правителствените промени се очаква да бъде утре, съобщиха източници на bTV. В екипа за преговори на ДПС традиционно ще влязат заместник-председателите на партията, а от страна на НДСВ ще преговарят Милен Велчев, Камелия Касабова и Пламен Моллов. Персоналните смени в кабинета ще бъдат договорени от лидерите на трите партии.

В Народното Събрание се обсъждат два взаимно изключващи се варианта за изход от кризата - предизвикване на предсрочни избори от страна на управляващите и търсене на подкрепа сред опозицията и независимите депутати за готвените промени в правителството, в случай че НДСВ напусне тройната коалиция.

В жълтия кулоар дълго време нямаше яснота кога започват вече анонсираните преговори и кой ще участва в тях.

"Добрите отношения са минимума, за да функционира един политически съюз", каза Михаил Миков от левицата.

Всъщност въпросителните са ще подкрепи ли НДСВ готвения от социалистите анекс към коалиционното споразумение или ще напусне тройната коалиция, от която вече се разграничи по време на петия вот на недоверие.

По думите на Борис Ячев от БНС при никакви условия Български народен съюз не е готов да смени жълтата партия в тройната коалиция и че официални разговори с тях не са водени.

НДСВ реагира бързо. На въпрос дали ще напуснат коалицията, ако БСП и ДПС намерят друга подкрепа, различна от НДСВ за новото правителство, Милен Велчев отговори: "Ние не сме в коалицията само за да запълваме дупки, така че този въпрос е безсмилен".

Председателят на парламентарната група на социалистите нито потвърди, нито отрече, че управляващите търсят подкрепа извън коалиционните си партньори за втория кабинет на Станишев.

Независимите не крият, че чакат оферти, защото сега всеки глас е важен - депутатите от ДПС и БСП са само 115, за да минат промените са нужни 121.

"Може би ще се наложи да разговаряме, обаче подкрепа можем да окажем на това правителство, но ние не сме хора на повикване - ние такава роля няма да играем", коментира Петър Берон.

 


Сходни връзки

Премиерът обяви началото на преговорите за нов кабинет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди