изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:46 EEST
Да се забрани строителството в Балчик предлагат участници във форум    
НовиниБалчик. Да се забрани строителството в Балчик до изготвяне на ясни правила, които да съответстват на специфичния архитектурен облик на града. За това настояха участниците в завършилия форум, събрал архитекти, историци, археолози, интелектуалци, представители на държавната и местната власт, съобщиха участниците в проявата.


Всички те приветстваха инициативата на кмета Николай Ангелов да събере водещи специалисти от различни области, които да обединят усилия за опазване на неповторимия дух на Балчик. Според Белин Моллов, експерт в МРРБ, този първи по рода си форум е гарант, че Балчик има реалната възможност да се впише в списъка на европейските градове с уникална атмосфера и изказванията на участниците потвърждават готовността на всички да работят за тази идея. Създаването на ясни правила за строителство в Балчик би довело качествено нови инвеститори, обобщиха от Съвета по туризъм. По думите на експертите Общинският съвет в Балчик сам може да създаде рамки за ограничаване на безразборното строителство в района и това да отличава града от презастроените курорти по Южното Черноморие.
От своя страна кметът Николай Ангелов благодари на присъстващите за желанието да работят за реализиране на неговата политика в управлението на общината, но побърза да даде примери, които показват, че държавата абдикира от отговорността си в опазване на археологическите паметници, докато общината няма достатъчно лостове за това. Поетът Стефан Цанев, трайно свързан с Балчик, напомни, че от поезията остава само хубавото, а от архитектурата остава и лошото. Той направи връзка между Балчик и Тоскана и начина, по който в Италия се подхожда към градове с подобен дух и минало. Според Стефан Цанев връзката с традицията в Балчик е скъсана и трябва да се запази това, което е останало като архитектура. Поетът и общественик обеща да воюва със словото си срещу разрушаването на духовността в Балчик.
На форума бе коментирана идеята да се реализира пленер на млади архитекти, които да творят в Белия град и по този начин да черпят идеи от специфичната архитектура и в същото време да дадат нови идеи, които да се впишат в традиционната среда. Учредяването на награда за фасада, която да е пример за приемственост в архитектурата, също бе коментиран стимул за качествена работа.
Арх. Мария Каразлатева от Министерството на културата предложи да се направи обща експертиза на пространството между устието на река Камчия и делтата на Дунав.
В първия форум за развитието на Балчик участваха и проф. Андрей Пантев, ректорът на ВСУ “Черноризец Храбър” проф. Ана Недялкова, почетният консул на Румъния в Бургас Евгения Попеску, народният представител от Добрички регион Сияна Фудулова, арх. Георги Угринов (НИПК), арх. Йордан Тангъров (Съюз на архитектите), инж. Венцеслав Николов (БДЧР), Мирела Павлова – изпълнителен директор на асоциация “Малки и средни предприятия”, представители на проект “Красива България”, Камара на архитектите, Българска фондация Биоразнообразие и други.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Да се забрани строителството в Балчик предлагат участници във форум | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.76 секунди