изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:56 EEST
СРИВА СЕ ДОВЕРИЕТО В УПРАВЛЯВАЩИТЕ    
Коментари

ГЕРБ води в анкетите, БСП е най-потърпевша, ДПС разчита на твърдия си електорат, НДСВ изчезва от сцената, "Атака" безпроблемно е в парламента, СДС и ДСБ влизат в Народното събрание само, ако се обединят



Димитър ДУКОВ

 

След супер скандала в МВР и прогнозата за падане на нови "маймуни" от клона правителство,  две от водещите социологически агенции - "Галъп Интернешънъл" и МБМД, излязаха с резултатите от последните си проучвания за нагласите на избирателите. "Нова добруджанска трибуна" - чрез електронното си издание ndtnews.hopto.org, също прави проучване, но в Интернет, така че е интересно как биха гласували българските граждани, ако днес имаше парламентарни избори.

 

Партии,            Галъп   МБМД  НДТ

коалиции          Интернешънъл

 

ГЕРБ   26.2      25.5      23.86

БСП     17.2      15.3      10.00

Атака   6.8       7.4       17.27

ДПС     8.0       8.1       9.77

СДС     3.1       2.5       -

ДСБ     -           2.0       -

Дясна

коалиция          -           -           12.27

НДСВ   1.6       -           5.23

Други   4.2       -           3.86

Няма да

гласувам          32.9      -           17.73

 

Внушителната разлика между проучванията на социолигическите агенции и на НДТ се основава на няколко различия. В проучването на НДТ участват 440 души, което води до възможност за по-голяма статистическа грешка. В анкетата на НДТ гласуването е по Интернет, което изключва голяма маса от хора, които не ползват глобалната мрежа. Ще прибавя и факта, че не можем да твърдим кой от къде е гласувал в Интернет. Въпреки това почти съвпадат резултатите на трите проучвания за ГЕРБ, за ДПС и за т.нар. други политически формации.

Как можем да коментираме резултатите?

Очевидно е, че ГЕРБ е водещата партия в България, при това разположението й в политическото пространство е устойчиво. На ГЕРБ ще бъде голямата отговорност за сформиране на новото правителство /при предсрочни, а защо не и след редовни/ парламентарни избори. Този резултат все още не позволява ГЕРБ да има абсолютно мнозинство в Народното събрание и в такъв случай още по-голяма отговорност ще легне върху лидерите на партията за сформиране на управляваща коалиция. Поне засега нагласите в обществото са такива, че респектиращи маси избиратели от БСП, от СДС, от "Атака", НДСВ и други партии виждат партньор в ГЕРБ за изваждане на държавата от незавидното положение, в което е изпаднала. Хората смятат, че ГЕРБ е в състояние да се справи с корупцията в най-висшите етажи на властта, да спре мафиотското обединение на управляващите и организираната престъпност. Безспорно, на мнозинството хора допада амбицията на ГЕРБ за открито управление на държавата, допадат им лидерите на партията Бойко Борисов и Цветан Цветанов, оценяват и подкрепата на ЕНП и западните медии за проевропейски ориентираната политическа формация.

Двете столични агенции поставят на второ място БСП, съответно със 17.2 и 15.3 процента. В сайта на НДТ за БСП са едва 10 %. Това най-вероятно се дължи на факта, че значително по-малко привърженици на БСП ползват Интернет, а също и от загубите на БСП в Добрич на местните избори през 1999, 2003 и 2007 година, които се дължаха и на раздори в градската организация на червените.

ДПС е третата политическа сила в страната към този момент. По традиция, ДПС разчита на твърдия си електорат. По-високият процент в НДТ най-вероятно се дължи на наличието на смесени етнически райони в областта, но и на това, че в Добричка област ДПС се ориентира и към специалисти - етнически българи. Убеден съм, че за ДПС гласуват и български граждани, които живеят в Турция или в страни от Европейския съюз и ползват всеки ден сайта на НДТ, за да се информират за приятели и роднини в нашия край.

Не подлежи на съмнение участието на "Атака" в задаващия се нов парламент. Според "Галъп интернешънъл" и МБМД, за "Атака" ще гласуват съответно 6.8 и 7.4 процента. В сайта на НДТ този процент е 17.27. Предполагам, че се дължи на активността на ръководството на "Атака" в областта и на това, че членовете на партията са напористи в Интернет. Впрочем, да не забравяме, че в Добрич "Атака" постигна много добри успехи на изборите за местна власт и за евродепутати.

Незавидни са резултатите на НДСВ. В проучването на "Галъп интернешънъл" НДСВ се появява едва с 1.6 %, МБМД въобще не я регистрират. В НДТ движението фиксира 5.3 %. Очевидно НДСВ има определен кръг от привърженици, ползващи Интернет, които обаче се оказват недостатъчни за столичните агенции.

Най-интересна е ситуацията със СДС, ДСБ и някои малки десни формации. Вижда се, че разделени СДС, ДСБ и други десни партии не ще могат да влязат в новия парламент. Тяхното спасение е в една обединена предизборна дясна коалиция. В НДТ такава коалиция се появява с 12.27 %, а това вече е един внушителен резултат. Впрочем, това е и мнението на мнозинството дясно мислещи хора в Добричка област, а и не само тук.

Процентът на твърдящите, че няма да гласуват, в НДТ е 17.73, но според мен тук той е така нисък, защото мнозина от нежелаещите да участват в парламентарни избори не участват и в анкетата по Интернет. Затова смятам, че реалният процент на нежелаещите да гласуват за Народно събрание е около 40.

Ако потърсим генерален извод, то той се налага сам. Общият брой на поддържащите тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС се е стопил толкова много, че на практика в България вече има нова политическа ориентация и тя подсказва, че мнозинството българи са за предсрочни парламентарни избори. Защо? Защото са разочаровани не от неспособността на това правителство да се справи с организираната престъпност и корупцията, а от прякото му участие в едно мафиотско управление на държавата и източване на нейните ресурси в личните сметки на тесен кръг от олигарси. Хората не вярват, че и подготвящото се ново правителство ще промени към по-добро държавата и виждат в това управление единствен стремеж за лично забогатяване на тесен кръг партократи, наподобяващи епидемия от кърлежи.

 


Сходни връзки

СРИВА СЕ ДОВЕРИЕТО В УПРАВЛЯВАЩИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди