изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:03 EEST
Започна ремонт на храма “Св. св. Кирил и Методий” в с. Крапец, Община Шабла    
КултураШабла. В село Крапец (община Шабла) днес официално започнаха ремонтните дейности, които ще доведат до пълното възстановяване на местния храм “Св. св. Кирил и Методий”, съобщиха от Община Шабла.

Църквата не функционира от 1957 г., била е разграбена, а изоставената сграда започва да се руши. През последните години благодарение на инициативни жители на селото, е учредено църковно настоятелство и със средства от дарения са ремонтирани стените, балконът и подът на църковната сграда. След поредно прекъсване заради недостигащи средства кметът на селото Александър Сурталов съобщи, че последните, но най-важни дейности, свързани с изготвянето на иконостаса и останалата част от обзавеждането на храма, ще бъдат подпомогнати от “Курортно строителство – Варна” в лицето на Йордан Кръстев и “Блек сий Кепитъл” в лицето на Светослав Иванов. Сурталов не крие амбицията си не само да върне миряните в църквата, но и да я превърне в център на активен духовен живот. Освен вътрешната уредба на храма, той планира да бъде построена и къща за свещеника, както и издигането на камбанария.
Освещаването на началото на ремонтните дейности бе извършено от свещеник Павел Максимов. Събралите се жители на селото оставиха в каменните ниши под купола на все още празната църква десетки запалени в свещи, като израз на своята вяра, че този път начинанието ще бъде доведено до успешен край.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Започна ремонт на храма “Св. св. Кирил и Методий” в с. Крапец, Община Шабла | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди