изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:32 EEST
ШОКИРАЩО ПОСКЪПВАНЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ СТОКИ    
Икономика София. И през първото тримесечие на 2008 г. продължава тенденцията на трайно покачване на цените. Поскъпването общо при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия през І-то тримесечие е 4,1%, а в годишен план ръстът е от 21,8%, който е своебразен рекорд и излиза извън обичайните параметри през последните 8 години. Това се казва в анализ на Институт за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ, съобщиха от синдиката.


Ако през същия период на миналата година по-високите цени при тази група се диктуваха от сезонно обусловените плодове и зеленчуци, то сега при редица други основни хранителни стоки, скокът е шокиращ:
Групата „Хляб и зърнени храни” отбеляза средно поскъпване с 3,1%, като оризът е поскъпнал с 18,7%, пшениченото брашно с 4,2 %, макаронените изделия със 7,2%. Продължава плавното поскъпване на хляба и хлебните изделия в рамките от 1,9% до 3,9%.
Особено чувствително върху издръжката на живота се отразява поскъпването на групата „Животински и растителни масла”(с 13,8%). Рекордът се държи от олиото - след като предходното тримесечие бе отбелязан ръст от 44%, сега нови 17,3% се натрупаха върху цената на олиото. Маргаринът е по-скъп с още 5,6%, а кравето масло - с 1,0%.
При „Месото и месните продукти” са налице разнопосочни тенденции- поскъпване на пилешкото и агнешкото съответно с 6,2% и 5%, поевтиняване на свинското месо с около 0,6% и относително задържане цената на телешкото месо. Забелязва се тенденция на плавно нарастване на цените на колбасите, но докато при малотрайните колбаси покачването е умерено – с 1,8% , при деликатесните сухи салами (Луканка) се отчита по-рязък скок от 8,3%.
Поскъпването в групата „Мляко и млечни продукти” е с 2,1%, като при киселото мляко е със 7,3%, кашкавал „Витоша” – с 2%, сладолед за вкъщи със 17,1%.
Традиционно високи за сезона се задържаха цените на плодовете и зеленчуци. Като цяло плодовете са поскъпнали с 9,2%, а зеленчуците – с 3,9%. Отделни стокови позиции при плодовете показват високи стойности на поскъпване, напр. лимоните с 24,3%, портокалите с 17,8%, бананите с 35,4%.
В групата на зеленчуците поскъпването при отделните продукти варира в твърде широк диапазон, напр.: бялото зеле е по-скъпо с 16%; морковите с 11,1%, спанакът с 6,3%. Сериозно е увеличението при маслините с 9,4%, нарастват цените при варивата, които са с висок относителен дял в потреблението на домакинствата - лещата с 18,8%, фасул зрял с 9,2%.
Чувствително е поскъпването в групата „Захар, мед, шоколадови и захарни изделия” с 3,0%, като водещо е поскъпването при шоколадовите и захарните изделия средно с 6%, докато при захарта се отчита спад от 0,4%.
Нарастване се регистрира и при цените на тютюневите изделия и алкохолните напитки - средно съответно с 6,8% и 2% . Цигари „Средец” са поскъпнали с 20%, а бирата с около 3,5%.
Издръжката на живот нарасна с 3.5% през първото тримесечие на 2008 г., а спрямо март миналата година увеличението е с 15,6%. В годишен период това е най-голямото увеличение през последните 8 години и е индикатор за рекордно поскъпване на живота. Това се казва в анализ на Институт за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ, представен на пресконференция, съобщиха от синдиката.
В края на март 2008 г. издръжката на живот достигна стойност от 448,40 лв. на човек от 4-членно домакинство (2 възрастни с 2 деца), или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 1 794 лв., за да се храни съобразно нормите за калорийно съдържание на храната и да поддържа разходите си за дома, да се облича, образова и почива спрямо нормалните български стандарти.
 Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

ШОКИРАЩО ПОСКЪПВАНЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ СТОКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.31 секунди