изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 21:02 EEST
Мюсюлмани искат замяна на Гринуич с Мека    
По света Мюсюлмански учени и духовници призоваха часовият пояс по Гринуич да бъде заменен от часови пояс по Мека. Поддръжниците на идеята смятат, че Мека е център на планетата.

Предложението прозвуча на провеждащата се в Катар научна конференция под надслов: "Мека като център на света: теория и практика". Един от участниците във форума заяви, че Британия е наложила Гринуичкия меридиан на целия свят по времето, когато е била колониална империя и че с това трябва да се приключи.
Известният духовник шейх Юсеф Карадауи каза, че съвременната наука най-накрая е предоставила доказателства, че Мека е центърът на света. На конференцията бе представен модел специални часовници, изработен от френски мюсюлманин, която помага да бъде определена посоката към Мека от всяка точка на планетата. Форумът в Катар стана проява на популярната тенденция в някои мюсюлмански държави да бъде търсено разшифроване на научни тайни в текста на корана.
Привържениците на това направление смятат, че учените трябва внимателно да проучват корана, за да открият в него тайните на окръжаващия ни свят. Критици на тази мислителска школа твърдят, че подобен подход не прави разлика между духовната истина, която не се променя с течение на времето, и емпиричното знание, което зависи от състоянието на науката във всеки конкретен времеви период.
**
Преди 4 години се снимах с единия крак в единия часови пояс, с другия- нагазила в другия, както правят всички туристи, посетили обсерваторията в Гринуич. Меридианът е прокаран с метална линия, а гидовете превръщат докосването до него в незабравимо приключение.
 
 


Сходни връзки

Мюсюлмани искат замяна на Гринуич с Мека | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди