изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:33 EEST
Обсъждат във Виена строеж на завод за стомана на "Фьост Алпине" в България    
НовиниВиена. Евентуалната инвестиция на „Фьост Алпине” в България е била основна тема на разговора между министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и австрийския канцлер Алфред Гузенбауер.

Това предаде специалният пратеник на Агенция “Фокус” във Виена Надежда Бочева. Министърът подчерта, че срещата е подготвена от премиера Станишев, и е важна, тъй като Гузенбауер е един от лобистите за България и е бил в основата на австрийската позиция за приемането на страната ни в Европейския съюз.
Петър Димитров е запознал канцлера с предимствата на страната ни – защо е подходяща за такава инвестиция. Той е обещал да бъде осигурена земя, ако „Фьост Алпине” дойде да построи в страната ни завод за производство на стомана. Тя, естествено, не може да бъде безплатна, но е важно да бъдат осигурени хиляда хектара. В същото време – край тях трябва да има наблизо пристанище, жп-връзка, електричество, както и да бъде осигурено водоснабдяване. Петър Димитров каза, че България отговаря на тези условия, освен това – има ниски цени на енергийните ресурси, а в бъдеще в страната ни ще бъдат изградени големи газови проекти.
Канцлерът е подчертал, че четири държави се конкурират за тази голяма инвестиция – Украйна, Турция, Румъния и България. ключова тук е позицията на Еврокомисията за парниковите газове, тъй като тази позиция може да елиминира България и Румъния като възможности за изграждането на предприятието. Канцлерът е казал, че той лично не би могъл да се ангажира с политическа позиция по въпроса, тъй като „Фьост Алпине” ще решат къде им е изгодно да реализират проекта.
Петър Димитров, който утре ще посети завода на „Фьост Алпине” в Линц подчерта, че там е изградено екологосъобразно производство с минимални емисии на вредни газове. Двамата са обсъдили още въпросите за газопроводите „Южен поток” и „Набуко”.

Агенция “Фокус” припомня:
Австрийският металургичен гигант "Фьост Алпине" (Voest Alpine) е един от най-големите производители и преработватели на стомана в света.
"Фьост Алпине" проучва възможностите за изграждане на нова производствена база в Черноморския регион, като една от възможностите е това да стане в България. За проекта се конкурират България, Румъния и Украйна.
През януари тази година премиерът Сергей Станишев се срещна с представители на ръководството на компанията.
 


Сходни връзки

Обсъждат във Виена строеж на завод за стомана на "Фьост Алпине" в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди