изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:53 EEST
НАДНОРМЕНО НИВО НА НИТРАТИ ВЪВ ВОДАТА НА 13 ЗОНИ В ДОБРИЧКО    
ЗдравеСистемни и трайни отклонения по показател нитрати в питейната вода са констатирани в 13 зони в Добричко, съобщава в информационен бюлетин РИОКОЗ.

Това е установено при мониторингова програма, която се осъществява от инспекцията, съвместно с Вик. Едната зона - Каварна, е с постоянно живеещо население над 5 000 души, а другите 12 - в селата Долина, Камен, Прилеп, Могилище, Било, Крупен и др. - под 5 000 души. Най-вероятната причина за наднорменото ниво на нитрати във водата е използването  на селскостопански торове при обработване на земеделската земя, коментират от РИОКОЗ. 
Най-високи стойности  са отчетени в зона Капитан Димитрово и там съществува риск за определени групи от населението. В тази връзка РИОКОЗ е задължила кмета на селото да информира местното население, че подаваната от водопроводната мрежа на ВиК вода не отговаря на изискванията за качество за питейно-битови цели и не трябва да се използва за пиене от кърмачета и  лица, страдащи от анемични и диспептични заболявания. С уведомителни писма  са информирани и съответните общопрактикуващи лекари.
В останалите зони рискът е минимален. НДТ

 


Сходни връзки

НАДНОРМЕНО НИВО НА НИТРАТИ ВЪВ ВОДАТА НА 13 ЗОНИ В ДОБРИЧКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди