изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:21 EEST
РАЗСЕЛВАТ ЗАЩИТЕН ВИД КОНЕ, ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ КРЪВОСМЕШЕНИЕ    
НовиниКуна чака трето конче от защитения вид на Пржевалски

Центърът за защита на природата и животните в Добрич намери нов дом за 3-годишния кон Калиман. Той е от включената в Червената книга порода коне на Пржевалски. Вече е изпратен по линия на обмена между зоопарковете в Ловеч. Срещу него центърът в Добрич е получил елен лопатар и папагал, съобщи директорката му Севдалина Венкова.
Калиман е по-големият наследник на двойката от защитения вид коне, които зоопаркът в Добрич получи като дарение от Швейцария. Той вече е тригодишен. Причината да се прибегне до изпращането му в друг зоопарк е опасността от израждане. В центъра в Добрич има само една кобила - майката Куна, и три мъжки - бащата Игор, и двамата им наследници -  двугодишния Калиман и малкия Искър. Имаше вариант Калиман да бъде изпратен в център в Швейцария, където конете от този защитен вид се събират и се изпращат за разселване в естествената им среда в Монголия. През последните години този вид транспортни разходи много са поскъпнали и са направили почти невъзможно това. Затова сега младият кон остава в Ловеч, а новите му собственици ще му търсят породиста дама. В същото време екипът от специалисти в центъра в Добрич установи, че двойката Куна и Игор ще имат нов наследник. Все още обаче не е ясно кога кончето ще се роди. 
Двойката коне на Пржевалски са дарение на Центъра за защита на природата и животните в Добрич от зоопарка в Цюрих. Те бяха предоставени по повод откриването на центъра през 2003 г. Те са единствените от тази порода на Балканите. Коне на Пржевалски има основно в Швейцария. Конят на Пржевалски или Азиатският кон, е разпространен в Централна Азия - Джунгарска област. Обитава открити тревисти равнини на стада до 20 индивида. Той е много предпазлив и бяга бързо. Храни се с тревиста растителност и при недостиг на храна предприема миграции. След 11 месеца бременност ражда по едно малко.
 


Сходни връзки

РАЗСЕЛВАТ ЗАЩИТЕН ВИД КОНЕ, ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ КРЪВОСМЕШЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди