изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:35 EEST
ПРЕДИ 60 ГОДИНИ НИЕ БЯХМЕ УЧЕНИЦИ В УНИФОРМИ И АБИТУРИЕНТИ    
ОбразованиеЗавършихме прогимназия през 1944 година - ние, родените през 1930 г. Поради бомбардировките на София и разгара на Втората световна война училищата бяха затворени през втория учебен срок и учениците - разпуснати. Дипломи за завършена прогимназия /основно образование/ получихме на база оценките от първия учебен срок.

 

През есента на 1944 г. - след смяната на обществения строй, вратите на училищата бяха широко отворени. В гимназиите се записаха да учат ученици и ученички в четвърти /осми/ клас, прекъснали преди това образованието си, младежи и девойки, като се започне от родените през 1926, 1927 и 1928 г. По това време в Добрич имаше две гимназии - Мъжката, помещаваща се в сградата на сегашното училище "Стефан Караджа", и Девическа - в сегашната езикова гимназия. Паралелките в Мъжката гимназия стигнаха до буквата "з" - осем на брой, в това число една класическа - за усилено изучаване на западни езици.

Всички ученици и ученички от двете гимназии ходехме в и извън училище облечени в униформи - черна куртка със синя висока яка с подшита в нея бяла якичка и черен панталон. Девойките бяха с черна плисирана пола и бяла блуза. На главите момчетата бяха с ученическа фуражка, а момичетата - с барети, на които отпред стоеше монограмът на гимназията. На лявата ръка на куртката или шинела всеки ученик имаше номер.

В Добрич имаше само три техникума. Учениците на техникума по металообработване /студено и топло/ наричахме талаш майстори, защото изучаваха и дървообработване. Другият бе селскостопанският, неговите ученици наричахме зелените гущери, понеже якичките на куртките им са зелени. Имаше и техникум по шев и кройка, помещаващ се с сегашната сграда на СОУ "П. Р. Славейков".

В гимназиите и във всички училища имаше строг ред и дисциплина. Със заповед на директора имаше установен вечерен час, който строго се спазваше. При нарушение следваше дисциплинарно наказание, намаляване на поведението. Отсъствията по неуважителни причини бяха рядкост. За четири неизвинени отсъствия поведението на ученика се намаляваше с две единици, а при 15 - се изключваше.

Всички ученици бяхме прилежни и през 1948 г. успешно завършихме гимназия. Отличниците не полагаха матура.

Последният учебен ден беше 23 май и на следващата вечер - абитуриентският бал. Решихме да го прекараме заедно с Девическата гимназия във физкултурния салон на Мъжката гимназия. На бала присъстваха всички преподаватели, в т. ч. и двамата директори. Вечерта в разгара на увеселението, в 12 часа директорката на девическата гимназия се качи на сцената и заповяда: "Всички момичета да напуснат салона!". С наведени глави напуснахме момчета и момичета и отидохме в градската градина. Там се веселихме до сутринта, направихме си снимки и се разделихме.

По случай завършване на гимназия през 1948 г. възпитаници на двете гимназии решихме да проведем среща на 24 май. Сборен пункт - 10 часа пред хотел "България", след манифестацията - в градската градина пред Историческия музей.

За контакти:

Георги Маринов, тел. 605442, Добрич

Виктор Зеленченко, 820811, Добрич

Петър Георгиев, тел. 820889, Добрич

Атанас Марков, тел. 254, с. Котленци, Добричко

Велико Николов, тел. 827850, Добрич

Павел Георгиев, тел. 823534, Добрич.

 

 


Сходни връзки

ПРЕДИ 60 ГОДИНИ НИЕ БЯХМЕ УЧЕНИЦИ В УНИФОРМИ И АБИТУРИЕНТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.87 секунди