изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-10 @ 14:59 EEST
Десет души на съд за злоупотреби в "Софийски имоти"    
Ред и сигурност

Прокуратурата установи щети за над 2 милиона лева в общинската фирма. До месец ще приключи първото дело от мегаразследването в общинската фирма, по което вече са обвинени 10 длъжностни лица. Според разследващите, само на първо четене злоупотребите са огромни и могат да достигнат и до един милиард лева.



Прокуратурата проверява стотици сделки, сключени от различните ръководства на „Софийски имоти”. Първото приключено дело обхваща само 16 продажби, в които са установени злоупотреби за над 2 милиона лева. Кражбата от общинската фирма е ставала чрез занижаване на оценките при сключването на сделките.

"Най-малкото занижаване е 50% занижаване на пазарната оценка на имотите. Има случаи за над 200 % занижаване", каза Вирджиния Димитрова.

Петима от обвиняемите са оценители, а другите петима са от ръководството на „Софийски имоти”. Най-интересното е, че сделките са сключвали в момент, в който Столичния общински съвет е наложил забрана за разпореждане с общински имоти. Голяма част от купувачите вероятно са поставени лица, тъй като са неграмотни. Има данни, че някои от оценителите са получавали облаги за дейността си. Други пък са били под натиск и признават всичко пред разследващите.

"Можем твърдо да го кажем, че вече конкретно за тези имоти, за които ще внесем обвинение, за два от тях, получихме данни, че са занижени оценките по давление от едно от обвиняемите лица, което е служител на "Софийски имоти", казва Пламен Георгиев.

Продължава работата по още няколко пера за злоупотреби - апортни сделки, рекламни договори и други.

"За мен най-фрапиращото по това дело е, че не имало контрол нито от общинските структури, нито от съвета на директори, от общинските места, където са се прехвърляли имотите", заяви Пламен Панайотов.

"Има данъчно ревизионни актове, има актове на Сметната палата, но всичко е приключвало до там. До изпращането на тези актове в някой орган - полиция или прокуратура, и по нататък работата не е продължавала".

Защо нито един път сезираните органи не са се задействали остава мистерия. Засега.

btv.bg

 


Сходни връзки

Десет души на съд за злоупотреби в "Софийски имоти" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди