изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:42 EEST
Царят си поиска двореца „Кричим” от съда    
НовиниАдвокатът на Симеон Сакскобургготски Ели Христова ще внесе до дни в Пловдивския окръжен съд искова молба за собственост резиденция „Кричим”.

Новината потвърдиха от кабинета на Симеон Сакскобургготски, цитирани от БГНЕС. Оттам коментираха, че България е правова държава и е крайно време темата с царските имоти да бъде приключена окончателно от компетентните институции, а не да бъде политизирана.
По думите на депутата Минчо Спасов от НДСВ, в партията са получили сигнали, че царските имоти, конкретно в Кричим, отново ще бъдат използвани предизборно от различни партии. Ето защо адвокатите на Симеон Сакскобургготски предпочитат сами да внесат документите в съда, за да се спре спекулацията с темата.
Царското семейство разполага с необходимите нотариални актове отпреди повече от 70 г. Имотът в Кричим е строен с лични средства на цар Борис ІІІ през 1937 г. и представлява доста скромна резиденция на царското семейство. Имотът фигурира в списъка на частните царски имоти, които са подлежали на национализация, направен през 1946 г. от правителството на Кимон Георгиев. В този списък изрично са посочени кои имоти, ползвани от царската фамилия, са лични на семейството, купувани са с техни средства и не представляват държавна собственост. В края на април т.г.
Пловдивският административен съд обяви за нищожна заповедта на областния управител Тодор Петков, с която отказва да предаде имота. Според съда, Петков се е произнесъл по въпрос, който не е от неговата компетентност.
След 50 години изгнание Симеон Сакскобургготски се завърна окончателно в България в началото на 2001 година. Основаната от него партия НДСВ спечели парламентарните избори от юни 2001. Сакскобургготски бе премиер на страната от 2001 година до лятото на 2005 година.
dir.bg
 
 


Сходни връзки

Царят си поиска двореца „Кричим” от съда | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди