изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:45 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР СПАСОВДЕН    
ПразнициТова е последният Велики четвъртък

Спасовден е винаги подвижен и се отбелязва на 40-ия ден след Великден. Смята се, че на този ден Христос, заедно с Богородица и апостолите, се изкачва на Елеонския хълм край Йерусалим и се възнася на небето. Това е последният Велики четвъртък. Народът още вярва, че на този ден душите на мъртвите, които са освободени на първия Велик четвъртък, се прибират отново в гробовете. По тази причина се спазва Спасовската задушница, като още в сряда вечерта или на самия празник жените ходят на гробища и раздават за близките си мъртви. Спазват се забраните за работа - не се пере, не се шие, тъче, оре.
Характерни за този празник са и обичаите за дъжд. Момите, облечени като булки, се хващат на хоро. Вярва се, че те ще се омъжат до следващият Спасовден.
Широко разпространен е на този ден и обичаят ходене на росен. В народната традиция е съхранено поверието, че билето росен цъфти срещу Спасовден и тогава идват да го берат русалиите и да се кичат с цветовете му. Вечерта преди празника болните отиват на местата, където се знае, че цъфти росен. Те лягат на земята и до тях се оставят нова кърпа, специално приготвен хляб и паница с вода. По това какво има върху кърпата или в паницата на следващата сутрин, гадаят за съдбата на болния. Ако има зелено листо, това означава оздравяване, ако има пръст или суха шумка - предвещава смърт. Донесените неща се оставят на поляната. Често болният изпива водата от паницата или се търкаля в росната трева с надеждата да оздравее.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР СПАСОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.31 секунди