изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:17 EEST
РУМЪНЦИ КУПУВАТ ЯХТИ ОТ БЪЛГАРИЯ    
ОбществоТърговци карали и депутати да оглеждат луксозните морски возила по чорапи

Пазарът на яхтите в България се раздвижи, независимо от високите цени на съдовете, коментира търговец. Среден клас морско возило вървяло между 250 хил. до 1 млн. евро. Сред купувачите у нас все по-често били румънците, които използвали близостта на държавите ни, а и при нас им излизало по-изгодно, коментираха още запознати с бранша. Наскоро бизнесмен от северната ни съседка се сдобил с яхта от изложените за продан морски съдове на яхтения пристан в Балчик за близо 300 хил. евро. На съда се вее както румънският, така и българският флаг. Заради засиления интерес много български фирми, занимаващи се с търговия на яхти, подготвяли откриване на представителства в Румъния, казаха още браншовици. Все по-често яхти си купували и нашенци, които се чудели какво да правят с парите си.
 "Все повече българи стават купувачи на луксозните плавателни съдове, като заявяват, че това бил начин да похарчат малко пари, тъй като имали в излишък" - разказа търговец на плавателни съдове. Той сподели още, че око на морските красавици хвърляли и депутати.  „При мен идваха двама, няма да им кажа имената. Гледаха, гледаха отвън, после поискаха да надникнат вътре. Като им казах обаче да си събуят обувките, се отказаха. Ми, то вътре си е лукс. Има дебели мокети, как тъй ще влизат с обувки” - възмущава се продавачът и продължава да недоумява какво толкова има депутати да се събуят по чорапи и да огледат морския съд. "Аз самият, като влизам с клиенти, се събувам" - казва още търговецът.
От бранша обаче разказват още, че има и нелегална търговия с луксозни морски съдове. Проблемът обаче бил, че чорбаджиите на крадени яхти можели да си циркулират насам-натам само в родни води. Стари морски вълци допълниха, че има международна система за информация между яхтените пристанища и когато се знае, че една яхта е открадната, то тя не бива допускана до пристанище. По-богатите българи, които вече се сдобили с нови-новенички яхти, предпочитали да ги държат в гръцките пристанища, за да избягват трудностите при транспортирането им напред-назад по пътищата на държавата. По-скромните собственици, с по-малки и не толкова луксозни съдове, пък спирали по нашите пристанища и можело да бъдат познати по това, че карали вечерите на бордовете на съдовете си на хляб и сирене, разправят още морските вълци. И докато нашенците гледали да избягат от пристанищата ни, то често пък по българските яхтени пристани идвали скъпи чужди возила. Неотдавна цял Балчик се беше струпал да се диви на акостирала 30-метрова хубавица. Морската красавица спряла само за час-два на балчишкия яхтен пристан и била собственост на италиански яхтсмен. Балчиклии, които са морски чеда, коментираха, че със сигурност скъпото возило разполагало поне с три спални, 2 бани и салони.
 


Сходни връзки

РУМЪНЦИ КУПУВАТ ЯХТИ ОТ БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди