изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 08:14 EEST
ПОДГОТВЯТ НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА СПА И УЕЛНЕС ТУРИЗЪМ    
НовиниБългария има безценната даденост от 8000 минерални извори, стана ясно на започналия вчера в Албена първи специализиран бизнес-обмен форум по СПА и Уелнес  "BULSPA"

До края на годината трябва да бъде разработена национална стратегия за развитие на СПА индустрията у нас, съобщи вчера в Албена председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Тя присъства на първия специализиран бизнес-обмен форум по СПА и Уелнес  "BULSPA". Гости на форума бяха проф. д-р Енчо Калчев - управител на Медицински център "Албена", както и Хенинг Крипендорфф от международна консултантска компания.
"България има безценната даденост от 8000 минерални извори. Имаме достатъчно минерални извори, за да се развие този вид туризъм у нас. Въпросът е как да го припознаем като наш" - каза А. Крушкова. - Манията за здравословен начин на живот се налага както в света, така и у нас. Това налага поставянето на основите на СПА и Уелнес туризма и тук."
Държавната агенция по туризъм е сформирала работна група, която ще проведе заседание до края на месеца. За написването на стратегията са привлечени специалисти от бранша, които най-добре познават спецификата му, както и научни работници от висши учебни заведения, където има такова обучение. Целта й е да се разработят правила за развитието на този вид туризъм, да се създадат адекватни, модерни и задължителни условия за развитие на СПА-индустрията в страната. От следващата учебна година и в Лесотехническия университет ще се открият две паралелки по СПА и Уелнес туризъм с бакалавърска и магистърска степен, стана ясно по време на форума в Албена.
В световен мащаб оборотите от СПА туризъм се увеличават. Тази индустрия генерира 240 милиарда долара годишно, съобщи председателят на УС на Националната асоциация по СПА и Уелнес туризъм Станимир Станков. В България все още за този вид туризъм не се води статистика, но през миналата година от него са се възползвали около 130 000 туристи. У нас има над 75 СПА хотела с категория 4 и 5 звезди. В Европа има 22 607 СПА центъра с оборот от 18,4 млрд. Долара и 450 000 заети. Очаква се до 1-2 години оборотите от този  бизнес в света да достигнат 1 трилион долара.
Идеята за развитие на СПА туризма у нас е да се привлекат повече платежоспособни туристи. Тази индустрия е за хора с финансови възможности, каза С. Станков. Много чужденци се възползват от този вид туризъм у нас, защото услугата в техните страни е доста по-скъпа, обясни Станков. България разполага и с единствения в света хотел, където минерална вода се използва за всичко - за пиене, къпане и процедури. За да го посети, във Велинград скоро се очаква да пристигне и създателят на първия СПА хотел в света. Проблемът у нас е разделението на бранша. Целта на провеждащия се в Албена форум е именно тяхното обединение.
На рекламата на България като страна за СПА и Уелнес туризъм се акцентира през последните 3-4 години, каза Крушкова. Тя настоява със стратегията да се определят правилата и стандартите за работа в тази индустрия. В момента хотели, които са сложили една кушетка и джакузи, също се причисляват към СПА центровете. Вече много малка част от българите посещават големите курорти у нас. Те предпочитат да ходят в хотели във вътрешността на страната, където се предлагат  СПА и Уелнес или селски туризъм, каза още А. Крушкова.
 


Сходни връзки

ПОДГОТВЯТ НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА СПА И УЕЛНЕС ТУРИЗЪМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди