изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:02 EEST
ОБЯВЯВАТ АГЕНТУРНО МИНАЛО НА СЪДИИТЕ    
НовиниТова  съобщи пред журналисти в Добрич председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов
 


Нови интересни имена с агентурно минало се очаква да излязат тази седмица. Този път от сферата на съдиите. Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов съобщи в Добрич, че през тази седмица, комисията ще проведе заседание и ще разглежда документи за съдиите в страната. Това означава, че трябва да се извърши задължителна проверка на съдиите, прокурорите, дознателите и следователите. Тъй като цялата тази работа не може да се свърши наведнъж, вероятно тази седмица ще бъдат разгледани документите на съдиите, каза Костадинов. Той припомни, че законът не предвижда лустрация. В комисията обаче вече установявали при получаването на документите за задължителна проверка във връзка с частичните местни избори в страната, че повечето от кандидатите за общински съветници не подлежат на проверка. Това означава, че политическите партии са се ориентирали към лица, родени след 1973 г., обясни Костадинов.
Той заяви, че подкрепя предложението на НДСВ за промени в закона, които да  дадат ъзможност за огласяване на агентурно минало след 1989 г. на журналисти, учени и др. "Не може обществото да получава информация за личности, които са извършвали публична дейност в периода след 1989 г., а за представителите на медиите - от влизането на закона в сила. При приемането на закона аргументите бяха, че обхватът ще бъде много по-голям и ще затрудни работата на комисията. Считам, че е по-добре при по-големи трудности все пак да се извърши тази работа, да се направи проверка и да се ограсят данните пред обществото. Считам, че сме длъжни пред обществото, да се получи тази информация", каза Костадинов.
 Към края на ноември се очаква Комисията по досиетата да започне да приема първите архивни документи в новата си сграда в Банкя. Костадинов обясни, че няма цялата комисия да се мести в Банкя. Обществената читалня ще се помещава на улица "Врабча" 1 ет. 5 с цел улеснение на гражданите, които желаят да се запознат с архивните материали, за да не пътуват от провинцията до София, а от София до Банкя. Самите складове, където ще бъдат архивните материали, ще са в покрайнините на Банкя, е не в центъра, добави още той. 
 


Сходни връзки

ОБЯВЯВАТ АГЕНТУРНО МИНАЛО НА СЪДИИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди