изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:38 EEST
Б. БОРИСОВ: ПРЕМИЕРЪТ ДА ОСВОБОДИ ТРИМАТА МИНИСТРИ, КОИТО ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ОТ ДОКЛАДА ЗА ПЪТНИЯ ФОНД    
ИнтервютаБюджетният излишък от три милиарда лева е заложен умишлено и ще се използва с популистки цели, заяви пред журналисти в Албена лидерът на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов:

- Г-н Борисов, как ще коментирате информацията от финансовия министър Пламен Орешарски, че бюджетният излишък тази година се очертава да е около 3 милиарда лева?
- Тъй като аз го познавам лично и зная, че не е некомпетентен, изводът е, че това, което направиха в края на миналата година - да похарчат милиард и 200 милиона лева излишък за един месец, им се услади. Сега този излишък ще го пуснат с чисто популистка задача преди изборите. Ще повдигнат малко пенсии и заплати. Ще започнат да дават на тези региони, където се очаква да гласуват най-добре за тях, ще го използват за изборите. В противен случай този бюджетен излишък трябваше да се гласува в парламента и тогава той нямаше да бъде заложен в такъв размер.
- Казахте, че много нарушения се извършват в "Марица Изток", какви са те?
- Не, аз най-добронамерено се опатах да кажа на премиера, че, ако неговите съветници са му очите и ушите в бордовете на тези фирми, то аз се интересувам кои са ръцете. За да не се окаже при проверка в "Марица Изток", че неговите очи и уши са били слепи и глухи. Много съм добронамерен към него. В този смисъл го предупреждавам да се вземат мерки. Както и по отношение на Пътния фонд. Когато докладът на  KРMG бъде разсекретен, ще излязат доста неща, които показват конфликт на интереси. Би трябвало министри, които участват, да бъдат отстранени. В Брюксел много съм защитавал премиера и съответно държавата. Има толкова свидетели на всичките ни срещи. Аз добронамерено, предвид нашите добри отношения между премиер и кмет и, бих казал, лидери, смятам, че всички, които са уличени в корупция, трябва предварително да бъдат махнати. Неслучайно казах и за ГЕРБ, ако има хора, които не са подходящи, но са влезли в партията, хората ще ми простят, ако ги отстраня. Ако не ги махна, това вече става мой пасив. 
- Как ще коментирате предложението за намаляне на данъчната ставка с цел поевтиняване на хранителните продукти, което министър Орешарски не приема?
- Ако се започне поотделно да се коментира всеки един сектор на стопанствното - култура, здавеопазване, земеделие, навсякъде данъчната ставка би трябвало да падне. И това ще удари макрорамката на бюджета. Затова и министър Орешарски, предполагам, е бил против. Затова се прави бюджет в началото на годината, който да може във всички сфери да задоволи обществените потреблности. Ако сега се тръгне да се работи на парче, веднага следва въпроса: ако при храните ДДС падне, то при лекарствата трябва ли да остане същия размер, в образованието трябва ли да остане...? И вече тръгваме в една порочна  схема.
- В такъв случай какъв процент инфация да очакваме в края на годината?
- Сега процентът на ифлацията е просто чудовищен - над 15 процента. И това е голям проблем. Защото, тези, които сме били добри стопани и сме си заложили в бюджета планирано харчене на пари, в момента започваме да губим от тази инфлация. Не е редно обаче парите веднага да се похарчат, тъй като текат конкурси, всяка община си планира работите. Затова инфлацията е голям проблем.
- Как ще коментирате изказването на министър Неколай Василев, че ще бъдат санкционирани общините, които нямат английска версия на сайтовете си?
- Последното нещо, което правя, е да слушам какво казва г-н Валисев. Те внесоха и приеха закон за заменките, тогава когато аз ги забраних в София и не разреших да се направи нито една. В същото време правителството започна заменки на гори. Внесоха закона ние общините да не заменяме, а в същото време правителството замени най-атрактивните гори. Това е популизмът на управляващите.
- Кога ще бъдат следващите парламентарни избори?
- Ако на народа му харесва, да си ги търпи...Ако някъде в Европейския съюз им сложат мониторинг на министрите т.е. до такава степен да ти нямат доверие, че да ти сложат софтуер, за да следят всяко твое движение, самата държава ще ги смени, защото това би петнило името й. Представяте ли си един германец или испанец, на когото да сложиш борд на министрите и ние или англичаните да ги контролираме. Опозицията вътре ще изяде управляващите, че са допуснали това нещо. Тук дори се играе с това, че когато дипломатичният и деликатен Европейски съюз напише една негативна оценкаь, тя се тълкува у нас като "мек доклад" или като "лек намек". Това, което за държавите от Европейския съюз е тежка обида за народа, у нас се приема, едва ли не, като лека забележка.
- Кои са тримата министри, които трябва преимерът да отстрани?
- Подадохме много сигнали за Пътния фонд в Брюксел. Вследствие на това се напарви одитния доклад на KРMG. Беше от 10-15 дни засекретен. В същото време част от него е даден на пракуратурата. На базата на това бяха спрени над 180 милиона лева от правителството. Просто исках най-добронамерено да кажа на премиера, че е редно да ги омита тези министри по-рано. Защото това са добри сигнали за Брюксел. А пък аз нарочно се старая в България да излезе, че едва ли не ги клеветя. Точно обратното. Д-р Румяна Желева беше с мен и ще потвърди. Те ме гледат и казват" абе нали това би помогнало на вас, ако има негативен доклад". Зададох им контравъпрос какво би се случило в Англия Германия, Гърция ако един англичанин, германец, грък или няма значение кой каже "не пускайте за моята държава пари. Ние с какво сме по-различни?". Отговориха ми: "такъв ви е манталитета, клеветите се".
- Все пак кои са тримата министри?
- Зная кои са, но премиерът е този, който трябва да ги каже.
НДТ
Използвани са въпроси и на други медии

 


Сходни връзки

Б. БОРИСОВ: ПРЕМИЕРЪТ ДА ОСВОБОДИ ТРИМАТА МИНИСТРИ, КОИТО ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ОТ ДОКЛАДА ЗА ПЪТНИЯ ФОНД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди