изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 19:42 EEST
НАД 2500 УЧАСТНИЦИ В 40-ото ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА “ПЕСНИ И ТАНЦИ ОТ СЛЪНЧЕВА ДОБРУДЖА” – ДЕБРЕНЕ'2008"    
КултураЗа 40 пореден път в събота край Дебрене ще се проведе съборът "Песни и танци от слънчева Добруджа", като организатор на проявата е община Добричка, която празнува и своя празник.

Празникът на Добричка община, в рамките на който се провежда и събора, има за цел да съхранява и популяризира добруджанските народни традиции‚ да стимулира интереса и любовта на поколенията към българското народно творчество. Тази година за трети път фолклорният събор “Песни и танци от слънчева Добруджа” е включен в Националния културен календар на България.

Съборът има конкурсен характер. Участието в него е доброволно. В него могат да се изявят певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови и групи за народни обичаи, които изпълняват добруджански автентичен фолклор.           Наградите се осигуряват от общината‚ а всички изпълнители получават грамота за участие.

В тазгодишното 40-о юбилейно издание, което ще се проведе на 5 естради, ще се представят участници и групи от цялата страна. Времетраенето на естрада на изпълненията е предвидено да е в рамките на малко над 6 часа. Подадени заявки за участие има от областите Хасково, Русе, Велико Търново, Шумен, Силистра и Варна, от общините Троян, Димитровград, Симеоновград, Бяла, Златарица, Смядово, Нови  Пазар, Провадия, Сливо  поле, Никола  Козлево, Аксаково, Кайнарджа, Вълчи  дол. По традиция на събора в Дебрене ще се представят и състави и изпълнители от всички добрички общини – Крушари, Ген. Тошево, Каварна, Добрич – град, Тервел, Шабла, Балчик.

Съборът възниква като спонтанна инициатива на местната културна  общественост от село Стожер и съседните села през пролетните дни на 1968 година в местността "Сламата" край с. Дебрене. В първите няколко години се обявява като Събор – надпяване  "В прослава на хайдутството", съобщават от община Добричка. Местността е известна, като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му. През 1976 година на събора край с. Дебрене се явяват изпълнители от целия бивш Толбухински окръг, където комисия определя най-добрите, които представят добруджанския автентичен фолклор на ІІІ Национален събор в Копривщица. Така съборът край с. Дебрене се утвърждава, като предварителен етап от Националния събор на всяка пета година.

Тази година да журират изпълненията са поканени проф. Петър Ангелов и доц. Йорданка Неделчева от Варна и изтъкнати добруджански фолклористи, етнографи и хореографи. НДТ

 


Сходни връзки

НАД 2500 УЧАСТНИЦИ В 40-ото ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА “ПЕСНИ И ТАНЦИ ОТ СЛЪНЧЕВА ДОБРУДЖА” – ДЕБРЕНЕ'2008" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди