изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:07 EEST
НАШЕТО ЖИТО ГЛЕДА КЪМ ТУРЦИЯ И РУМЪНИЯ    
ЗемеделиеТурски търговци предлагат оферти за внос на пшеница и рапица от България, за да попълнят дефицита от слабата си реколта, съобщи Красимир Аврамов, председател на асоциацията на производителите на зърнени култури, цитиран от централни медии. Докато жътвата в България тепърва започва, реколтата в южната съседка вече е прибрана.

Офертите към българските производители варират, като за рапицата цената достига 400 евро за тон, а при пшеницата надхвърля 200 евро за тон без ДДС, обясни още Аврамов. Предлагане обаче няма, защото жътвата все още е в началото.
От два дни българските производители прибират рапицата и ечемика, като добивите и качеството са значително над миналогодишните. От декар ечемик в Добруджа средно се прибират по 420 кг, в Плевенско - 360 кг, а в Южна България - около 300 кг. Ако няма валежи, производителите очакват реколтата от ечемик тази година да достигне 600 хил. тона, което е двойно повече от миналата година. Търсенето е голямо, тъй като малцовите фабрики в Европа вече се зареждат със суровина. Търговците са заявили оферти за близо 120 хил. тона ечемик, като цените франко дунавско пристанище са 185 евро за тон без ДДС. До черноморските докове цената за тон ечемик е около 168 евро. На производителите зърното се предлага по 330 лв. за тон, съобщиха експерти.
Въпреки по-големите добиви от хлебно зърно, ечемик и рапица, търсенето на енергийни култури ще задържи ценовите нива, коментират експерти. Преди да започне прибирането на пшеницата, фермерите се въздържат от прогнози за качество и цени. В същото време нагласата е да не се отстъпва от цени под 350 лв. за тон. Рано е да се предвиди и качеството на житото от нова реколта. "При дъждовно време хектолитровото число на зърното може да падне и това ще понижи хлебопекарните качества", коментира Аврамов. Земеделски производители обаче предупредиха, че при ниски цени за пролетниците са готови да изнасят за Румъния, където им се предлагат също добри цени. НДТ

 


Сходни връзки

НАШЕТО ЖИТО ГЛЕДА КЪМ ТУРЦИЯ И РУМЪНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди