изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:01 EEST
СОРТОВЕТЕ НА ДЗИ СА В ТОП 3 НА БЪЛГАРИЯ    
ЗемеделиеСортовете на Добруджанския земеделски институт “Аглика”, “Енола” и “Милена” са в топ-3 на най-отглежданите сортове пшеница у нас.

 Вчера в института се състоя Открит ден за производителите на зърно. Селекционерите демонстрираха пред зърнопроизводители и представители на браншови организации опитните полета с най-новите сортове пшеница и ечемик.

Стана ясно, че около 2 500-3 000 тона базови семена от ечемик, пшеница и тритикале очаква да прибере институтът край Генерал Тошево. Предвижда се те да бъдат предложени за есенната сеитба. Само предлаганите сортове пшеница са 12. Според зам.-директора на института ст.н.с.д-р Николай Ценов, цените на базовите семена пшеница ще са не по-ниски от миналогодишните. Тогава те се продаваха по 730 лева за тон, без ДДС.

Според него, земеделските стопани в Добричко вече са постигнали добра сортова структура при отглеждането на пшеницата, мнозина спазват агротехническите изисквания. Има полета в областта, където от някои сортове пшеница могат да се получат средни добиви до 600 килограма от декар, каза още Николай Ценов.

Той прогнозира, че тази година с най-високо качество от т.нар. първа група, ще бъде около 10-12 на сто от пшеничната реколта в Добричка област. Прогнозата му е основната част от житото – около 70 на сто, да е втора “Б” група. Най-вероятно, за фураж ще се използват 15 на сто от  прибраната пшеница в областта. Стопаните, които приберат пшеница със съдържание на протеин над 11,5 на сто, няма да имат проблем за реализация на продукцията си на външните пазари. Очаква се жътвата на пшеницата да стартира в началото на юли, когато е и обичайното време за това. Осем хиляди декара от полетата на института тази година са засети с пшеница. От нивите с ечемик вече са получени първите добиви и те са 530 кг/дка. НДТ

 


Сходни връзки

СОРТОВЕТЕ НА ДЗИ СА В ТОП 3 НА БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди