изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:28 EEST
ЦДГ “СЛЪНЧИЦЕ” ПОДГОТВЯ ПОЕТИЧЕН СБОРНИК НА ДОБРУДЖАНСКИ АВТОРИ    
Новини Децата от ЦДГ №10 “Слънчице” в Добрич рисуваха по стиховете на Дора Габе и на фона на класическа музика. Пленерът, който се проведе в двора на детската градина, е посветен на 40-ата годишнина от създаването на ЦДГ “Слънчице” и на 120 години от рождението на Дора Габе.

 

Учителката в детското заведение Гергина Маринова, която е родом от село Дъбовик, разказа на децата спомени от срещата си с Дора Габе. Определи я като изключително земна и слънчева жена. Малчугани от детската градина рецитираха любимите на поколения българи детски стихове на добруджанската поетеса като “Обич”, “Слънчице”, “Калинка”. Под звуците на класическата музика в изпълнение на Детска филхармония при Народно читалище “Йордан Йовков” с главен художествен ръководител Ангел Ангелов те илюстрираха стиховете на Дора Габе.

Някои от създадените днес рисунки, както и тези, нарисувани в други детски градини, които се включат в инициативата на ЦДГ “Слънчице”, ще се използват като илюстрации към поетичен сборник. Той ще включва произведения на добруджански автори, писали стихове за деца. Книгата ще бъде издадена от Сдружение за развитие на деца “Слънчице” в навечерието на Деня на Добрич – 25 септември. Част от рисунките от пленерите ще участват в изложба в посолството на България в САЩ. Предвижда се проектът на ЦДГ №10 и Сдружение “Слънчице” да продължи с написване на музика по включените в книгата стихове и издаване на диск с песничките, изпълнени от децата от детската градина. Инициативата е подкрепена от “Албена” АД и “Добруджански хляб” АД. Във финансирането Сдружение за развитие на деца “Слънчице” също участва с част от събраните по време на кампанията “С мартенички ЦДГ “Слънчице” подпомага юбилея” си средства.

 


Сходни връзки

ЦДГ “СЛЪНЧИЦЕ” ПОДГОТВЯ ПОЕТИЧЕН СБОРНИК НА ДОБРУДЖАНСКИ АВТОРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди