изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:00 EEST
ОТКРИТО ПИСМО    
ОбществоВчера в редакцията на “Нова добруджанска трибуна” се получи следното отворено писмо от името на работещите в ЦРД,УСШ и ЦУТНТ. В него се казва: “Обръщаме се чрез медиите към гражданите на гр. Добрич, защото вие сте единствената ни възможност да изкажем мнението си по въпрос, който касае бъдещето на децата ни , респективно на техните родители.

 

   Както вече е известно ОбС  гр. Добрич на свое заседание от 30.01.2008г. излезе с решение за закриване на трите извънучилищни педагогически учреждения в града ни -Център за работа с деца, Ученическа спортна школа и Център за ученическо, техническо и научно творчество, поради липса на средства за финансиране. С този свой акт общинските ни съветници на практика унищожават извънучилищната дейност в града ни. А предложената  алтернатива – дейностите на трите звена  да се прехвърлят съответно към създадения с решение на Общински съвет Добрич на 30.03.2008г. Общински младежки център и Общинска фирма „Спортни имоти” е абсолютно незаконно, неприемливо и нелогично. Първо, защото още със самото решение на Общински съвет – Добрич от 30.01.2008 г. се нарушава Закона за държавния бюджет на РБългария за 2008 г. Второ, Общински младежки център като правоприемник на Общински младежки дом не е в структурите на МОН, както са предложените за закриване извънучилищни звена. ОбМЦ е една институция, в която организацията на работа е коренно различна от тази в трите горепосочени извънучилищни учреждения: хората, които работят с деца в ОбМЦ не e задължително да са учители, нямат задължителен преподавателски норматив и съответната структура на организация и провеждане на заниманията. А според законите в Р България деца имат право да обучават и възпитават само хора с педагогическа правоспособност, каквито

сме ние, работещите в ЦРД, УСШ и ЦУТНТ. И  не е ли това явно толериране на една институция доскоро ръководена от  зам. кмета  по  „Хуманитарни дейности”.

  Беззаконията на общината на Общината не свършват дотук. Със заповед на кмета №397/24.03.2008г., от 01.04.2008г. банковите сметки на ЦРД и ЦУТНТ са закрити и финансите прехвърлени към сметката на Общински младежки център. И всичко това при условие, че до момента няма обнародвани заповеди на Министър Даниел Вълчев за закриване на предложените от ОбС за това извънучилищни учреждения и те са юридически самостоятелни институции.

   Единственият посочен в докладната записка на зам. кмета К. Койчева мотив за закриване на звената е липсата на финансови средства. Министерският съвет със свое постановление №89 от 07.05.2008г. отпуска на общините допълнителни средства в размер на 21 млн. лв., като с решение на Общинските съвети  ½ от получените средства могат да бъдат за финансиране на 125 извънучилищните педагогически учреждения в страната. С това постановление МС урежда въпроса с финансирането на тези учреждения. Необходимо е, обаче, добро желание и далновидно мислене от страна на добричките общински съветници, които трябва да гласуват с ½ от предоставените по това постановление средства на Община Добрич  да се финансират трите извънучилищни педагогически учреждения в града ни. А такова явно няма. И това се доказва с Докладна записка №10 на   зам. кмета К. Койчева от последното заседание на ОбС Добрич на 24.06.2008г., в която въобще не става дума  за вариант за финансиране на ЦРД, УСШ и ЦУТНТ, а само за предоставяне на имуществото на трите звена за стопанисване и ползване от Общински младежки център и Общинска фирма „Спортни имоти”, което оставя трите звена без материална база. А от следващата година предстои да влязат в сила единните разходни стандарти за учениците в извънучилищните педагогически учреждения.

      Буди недоумение и факта, че малки общини като Балчик, Каварна, Шабла, а и в цялата страна запазват тези звена и ценят дейността им. Факт е, че в нито един областен град няма закрити или предложени за закриване извънучилищни педагогически институции, а в гр. Добрич работещите в тях учители бяха превърнати по необясними за нас причини в обществен враг номер едно на общината. Защо? – питаме ние, хората които години наред /и трите звена са с повече от 50 год. история/ работим за доброто на добричките деца и за издигане авторитета и разнасяне славата на града ни не само в страната, но и в чужбина. Защо всяка образователна реформа в гр. Добрич започва и завършва с драстични съкращения в щата и предложения за ликвидация на трите извънучилищни педагогически учреждения в града ни. Болно ни е , че по един манипулативен начин се формира у колегите ни от училищата и детските градини в града негативно отношение към нас и нашата дейност.Та ние, колеги, с вас гледаме и работим в една и съща посока – за благото на добричките деца. А колкото до това, което г-жа К.Койчева по всички медии съобщава като единствен проблем в случая – нежеланието на учителите от ЦРД, УСШ и ЦУТНТ да преминат на друг трудов договор и вече да не сме учители – естествено и разбираемо е. И всеки учител на наше място би реагирал с несъгласие, защото учителската професия е призвание. Ние си обичаме работата, всички имаме необходимото образование и опит, имаме педагогически квалификации и в целия си професионален път досега сме доказвали и доказваме себе си в тази благородна професия.

   Още повече, че има варианти  за запазването на звената. Това, което ние смятаме за оптимален и единствено правилен вариант и сме сигурни, че времето ще го докаже,  е това което се случва в останалите градове на България. Факт е , че Община гр. София не само, че не закрива шестте Центъра за работа с деца на своята територия, но им осигурява 1 000 000 лв. за капиталови разходи за 2008г.. Нормалната практика в страната е останалите малко на брой Младежки домове да преминават към извънучилищните педагогически учреждения в системата на МОН./гр. Казанлък и др./. Още веднъж подчертаваме ,че ние сме за оптимизиране   чрез преобразуването ни в Обединен детски комплекс, но в системата на Народната просвета.

Не е за пренебрегване и стресът, на който сме подложени вече 6 месеца не само ние, работещите в ЦРД, УСШ и ЦУТНТ, но и децата , посещаващи клубните ни форми и секции и техните родители. Защото децата обичат своите учители и искат точно те да ги обучават и в бъдеще. А децата не са предмети, които могат да бъдат местени  по принцип , без да им се дава право на избор.

   В заключение искаме да изразим надеждата си в здравия разум на хората , на които с вота си поверихме съдбите си за следващите четири години и които трябва да вземат единственото правилно решение в нашия случай, а именно създаване на Обединен детски комплекс в гр. Добрич.

 И нека не забравяме, че делата остават след хората!”

 

Публикуваме писмото без редакторска намеса. То е подписано с “Екип  ЦРД , екип УСШ, екип ЦУТНТ”. Вчера в редакцията получихме и копие от жалба, която е изпратена от името на директорите на трите звена до областния управител д-р Ердинч Хаджиев. Тя е против решението на Общинския съвет от 24 юни т.г. във връзка с приетата Програма за оптимизация на училищната мрежа в община Добрич. С жалбата се иска отмяна на решението или връщането му за ново обсъждане в Общинския съвет изцяло или в частта му, която засяга правата и интересите на заетите в трите звена. За коментар по темата ще потърсим и другата страна. НДТ

 


Сходни връзки

ОТКРИТО ПИСМО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди