изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:29 EEST
Разкриха тайната „Страдивариус“    
Любопитно
Несравнимото и недостижимо качество на цигулките “Страдивариус“ се дължи на плътността на дървото, от което са направени.


Въпреки супермодерните технологии и до днес не могат да бъдат направени цигулки, които да свирят като тези на великия майстор от град Кремона, съобщи вестник “Република“. Подобно на червеното вино и цигулките “Страдивариус“ колкото повече остаряват, толкова стават по-добри.
Изследване , публикувано в списание Plos ONE, разкрива, че ключът за изключителния звук на цигулките от Кремона се крие в плътността на използваното дърво. Тази характеристика не може да бъде имитирана от никоя съвременна технология.
Един от най-големите рискове при изследването на ценните цигулки обаче е възможността да бъдат засегнати при него. За да ги прегледа отблизо, без да ги засегне, холандски изследовател от Университета на Leida е направил нещо подобно на томографска диагностика на цигулките, която след това е анализирал заедно с американския лютиер Тери Борман. Двамата са стигнали до извода, че именно плътността и хомогеността на дървото правят цигулките уникални.
В момента в света съществуват 600 екземпляра на “Страдивариус“, всеки от които струва милиони евро. За направата им са били използвани особени видове клен и ела. dir.bg
 


Сходни връзки

Разкриха тайната „Страдивариус“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди