изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:48 EEST
ВЕНЕРА ПО ДОЛНИЯ ДУНАВ ИДВА В ДОБРИЧ    
НовиниЗа пръв път представят експонати идолна и скулптурна пластика на жените-богини от региона

Археологическата изложба "Венера по Долния Дунав" ще се открие днес в музея в градския парк "Свети Георги" от 16,30 ч. Тя представя идолна и скулптурна пластика от епохата на Праисторията и Античността, която в науката се номинира с името на римската богиня Венера и която показва жените-богини през различните епохи в тази част на Европа.
В праисторическо време това е богинята-майка Земя, на която се подчинява целият живот на хората и с която са свързани всичките им очаквания и надежди за дълъг живот, здраве и плодородие. През античната епоха пантеонът на боговете става много по-богат. Сред най-почитаните богини в центровете на европейската цивилизация тогава са старогръцката Афродита и римската Венера. Те са наследници на древни богини - финикийската Астарта, вавилонско-асирийската Ищар и египетската Хатхор. Хората вярвали, че Афродита и Венера са родени от морската пяна и са най-красивите сред боговете. Почитали ги като закрилници на плодорието, пролетта, живота и любовта. Вярвали, че на тяхната власт се подчиняват и богове, и хора, а Венера считали дори за прародител на всички римляни. В резултат на тази популярност до нас са достигнали много изображения на праисторическите и античните богини от земите на Западното черноморие и Долния Дунав.
Част от тях се представят за първи път в една съвместна изложба, която се организира от Музея за национална история и археология - Констанца, музея на цивилизацията Гумелница - Олтеница, музея "Калатис" - Мангалия, музея "Теохари Антонеску" - Гюргево, Регионален исторически музей - Добрич и Регионален исторически музей - Русе по проекта на музея в Констанца "Венера по долния Дунав", Програма ФАР - ТГС. Експозицията ще гостува последователно във всички тези градове.
 


Сходни връзки

ВЕНЕРА ПО ДОЛНИЯ ДУНАВ ИДВА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди