изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:37 EEST
Търсиха 14 часа изгубени в планината ученици    
Новини
36 ученици и няколко учители са се изгубили в Централна Стара планина вчера. Седем спасители са тръгнали да ги издирват. След 14 часово издирване днес, в 10 часа, бяха открити всички изгубени.


Това съобщиха от Планинската спасителна служба, цитирани от Фокус.
Сигналът е подаден снощи към 20 часа, но в момента продължава издирването. Учениците са от Плевен. Една част от групата си е опънала палатки. Спасителите нямат връзка с учениците. Сигналът е подаден от служител в хижа “Мазалат”.
По думите на Георги Кръстев, управител на хижата, където учениците и техните преподаватели са били отседнали преди да се изгубят, групата е тръгнала на разходка в планината около 8 часа вчера. Към 13 часа са се обадили в хижата, че са се заблудили. Кръстев ги е упътил. След като са намерили пътя обаче, те отново са се отклонили. Към 17.30 часа обаче отново групата е сигнализирала, че не знае къде е. След като са описали обстановката, хижарят отново ги е упътил до едно определено място, където да ги вземе.
Към 22 часа вече дори са успели да видят светлинните сигнали, които са си подавали. За да се срещнат обаче, е трябвало поне още половин – един час. Групата е решила да тръгне към друга хижа, която е по-близо. Междувременно Кръстев е подал сигнал в Планинската спасителна служба. Според хижаря – учениците са на възраст средно между 15 и 17 г. Някои от тях не са били добре екипирани, тъй като за първи път са предприемали такава екскурзия. Не са имали и провизии. Кръстев допълни, че е взел суха храна, за да им я даде веднага, когато ги види. По-късно обаче те са му казали, че отиват в другата хижа.
В 2.30 часа голяма част от изгубилите се деца и учители успяват да стигнат до хижа Тъжа, съобщиха за Дир.бг от Планинската спасителна служба. Останалите 9 деца са открити днес в 10 часа под връх Пиргос. Те са в сравнително добро състояние и също са отведени от планинските спасители в хижа Тъжа.
В момента условията в планините не са подходящи за туризъм. Времето е мъгливо и духа силен северозападен вятър. На връх Ботев температурата е 1 градус, а вятърът - 50 км/ч.
Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

Търсиха 14 часа изгубени в планината ученици | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди