изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:17 EEST
Докладът на ОЛАФ (ОБЗОР)    
НовиниСофия. Докладът на ОЛАФ, според който България е ощетила с 32 млн. евро бюджета на Европейската общност, източвайки пари по САПАРД, се превърна в нов повод опозицията да заговори за отстраняване на президента Георги Първанов.

В доклада на Европейската служба за борба с измамите се посочва, че „мрежа от криминални компании е управлявана и финансирана от две български лица – Марио Николов и Людмил Стойков, за които се говори, че имат връзки с настоящото българско правителство”. Марио Николов и Людмил Стойков бяха арестувани преди година и половина за източването на 7.5 млн. евро от САПАРД и бяха освободени. Стойков е сочен като един от спонсорите на предизборната кампания на държавния глава.
Вицепремиерът Меглена Плугчиева, която е адресат на документа на ОЛАФ, от вчера е най-силно възмутена от предаването на доклада на медиите. Писмото на ОЛАФ е било предадено на магистратите на Висшия съдебен съвет вчера следобед, а часове по-късно се оказа в някои столични редакции. Главният прокурор Борис Велчев коментира работата на прокуратурата по случая от миналата година с източването на пари по САПАРД от група бизнесмени, заедно с Людмил Стойков. Коментар на случилото се от президента и премиера до момента няма.
Кой какво каза – Агенция “Фокус” предлага кратък обзор на мненията до момента:

Групата “Николов-Стойков” съществува и за българската прокуратура. По този случай има повече от едно дело. Ние сме концентрирали всички дела срещу членовете на тази група от цялата страна в един сектор на Върховна касационна прокуратура (ВКП). Работи се по тях. Но вече подходът е различен. Не се гледа всяко дело за себе си, а като взаимосвързани и част от организирана престъпна група. Това каза главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на ВСС. Велчев посочи, че над тази група няма покровителство на държавата.
“Сигналът против групата “Николов-Стойков” е получен в прокуратурата на 4 декември 2006 година, а на следващия ден е образувано досъдебно производство. По-късно лицата, принадлежащи към групата, са задържани с обвинение в членуване и ръководене на престъпна група с цел евроизмами. Въпреки че ние поискахме постоянна мярка “задържане под стража”, две инстанции на съда не я позволиха. В хода на разследването прокуратурата е преценила, че независимо от подозренията към господин Стойков, които остават и към този момент, за него има по-скоро данни за пране на пари, отколкото за пряко участие в евроизмами. Отделени са материалите за пране на пари и е започнато разследване по тях, каза Велчев. Той допълни, че по случая се чака съдебна поръчка и разследването би трябвало да завърши с обвинителен акт. В случая става въпрос за пране на пари от евроизмами.
В доклада на ОЛАФ има критични бележки към прокуратурата. С някои от тях ние сме съгласни и сме предприели мерки за тяхното отстраняване. Това каза пред журналисти главният прокурор Борис Велчев. Една от препоръките, с които прокуратурата не е съгласна, е подобряване на взаимодействието във фонд “Земеделие”. “Не виждам как трябва да го подобряваме. Има препоръки да сезираме навреме комисията Кушлев. Не виждам защо е тази препоръка, защото всички дела, по които работим, непременно се съобщават на комисията и няма пропуснат запор на имоти по тези дела, каза Велчев.
Според него като цяло препоръките са основателни. “Главната препоръка за нас е подобряване на диалога с ОЛАФ с формат, който ОЛАФ очаква. Очевидно се лутахме в продължение на година и нещо, не можехме да намерим най-добрия формат за взаимодействие. Продължаваме да търсим най-добрите решения, каза Велчев.

Изключително неприятно съм изненадана от факта, че докладът на ОЛАФ бе предаден на медиите, а магистратите, за които е предназначен, не работят по него. Това заяви вицепремиерът по усвояването на европейските средства Меглена Плугчиева пред журналисти. Плугчиева отказа да направи коментар върху съдържанието на доклада и заяви, че той е предназначен за магистратите – органите на съда и прокуратурата, а не – за медиите.
Няколко часа по-късно вицепремиерът Меглена Плугчиева отново подчерта пред журналисти, че предаването на доклада на ОЛАФ на българските медии е некоректно спрямо Европейската комисия и българското правителство. „Въпреки това, очаквам отговорните институции да си свършат работата”, заяви Плугчиева.

ОДС иска вицепремиерът Меглена Плугчиева да предостави на народните представители доклад на ОЛАФ (Европейската служба за борба с измамите) за направени проверки у нас. В началото на днешното пленарно заседание председателят на синята парламентарна група Йордан Бакалов поиска Плугчиева да се яви в Народното събрание, за да запознае депутатите с доклада. Според Бакалов – в медиите има информации за този доклад. Поради това не е допустимо народните представители да не са запознати с него.
Ако се потвърди информацията от доклада на ОЛАФ, имаме правото да искаме отстраняването на президента. Това каза пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов. Бакалов бе категоричен, че парламентът трябва да чуе като потвърждение от вицепремиера Меглена Плугчиева това, което пише в доклада на ОЛАФ. Според синия депутат - няма как, ако в България тече нормално разследване, Първанов да бъде на поста, който заема. Бакалов припомни, че се разкриват връзки и спонсори за предизборната кампания на Георги Първанов. За това нормалната стъпка е президентът сам да се оттегли от поста си.
На въпрос дали в доклада на ОЛАФ има политически момент Йордан Бакалов отговори: “Няма как да има политически момент, защото ОЛАФ няма нищо общо с българските тайни служби. Нейната работа е показала обективността на разследванията, които е правила. Не може да има политически момент”.
Попитан защо не е направен такъв български доклад, Бакалов каза: “Достатъчно красноречиво и ясно е какво работят нашите тайни служби”, и посочи случая с Ангел Бончев и съпругата му като неуспех.

ДСБ излезе с изявление по повод на доклада на ОЛАФ. “Докладът на ОЛАФ от вчера легитимира пред обществото отдавна разкрити от ДСБ престъпления в САПАРД. Той разкрива връзки на управляващите с организираната престъпност. Ако ОЛАФ провери ФАР и ИСПА, ще разкрие същите престъпления, но с други имена”, категоричен бе Иван Костов. По думите му докладът отнема моралното и политическото право на президента Първанов да иска реформа в политическата система. ДСБ ще започнат разговори с опозицията за действия срещу президента. Костов не изключи вариантът за импийчмънт. Докладът на ОЛАФ е ясен знак за това какъв ще бъде предстоящият доклад на Европейската комисия.
“Който дълго гледа в пропастта, накрая пропастта започва да го гледа. Ние сме в момента, в който пропастта почва да ни гледа”, каза още лидерът на ДСБ.

Българска нова демокрация (БНД) призова президента да подаде оставка, във връзка с констатациите в доклада на ОЛАФ, изпратен с писмо до вицепремиера Плугчиева след мисията на Европейската служба за борба с измамите в периода 9-20 юни 2008 г. "Това, което се случва е безпрецедентно. Влиятелна европейска институция заявява открито, че българският президент и правителствени кръгове са свързани и закрилят представители на съмнителни групировки. Компрометирани са не само най-висшестоящите държавни институции, но и името на страната ни", пише в текста на декларацията на БНД.

Докладът на ОЛАФ носи обезпокояваща информация. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Камен Костадинов. Според Костадинов - докладът трябва да бъде обследван от правоимащите по закон органи, а виновните лица, както в администрацията, така и извън нея, да понесат отговорност.
Костадинов не коментира дали има политически нюанс в доклада на ОЛАФ, но подчерта, че европейските чиновници едва ли биха се изкушили да обслужват една или друга политическа сила. "По-скоро оправданията за наличието на политически нюанси са част от нашия балкански манталитет", каза още депутатът от ДПС.

Докладът на ОЛАФ е показателен, че това управление е пагубно за държавата и за българите като нация. Това каза кметът на София Бойко Борисов пред журналисти. "Вече не става въпрос за петно върху нацията. Десетилетия няма да може да се изчисти поражението, което управляващите нанесоха върху имиджа на страната", заяви Борисов.
“Ако беше друга партия, а не ДПС и БСП, тя просто щеше да бъде размазана. Сега се говори, че се случва нещо рутинно", каза още столичният кмет. В другите държави срещу всички, които правят нарушения, се повдигат обвинения и се издават присъди, но на другите места по света съдебната система работи, смята Борисов.
Според Борисов - всичко в държавата се случва, след като от Брюксел дойдат доклади. “Те започват да действат в условията на неизбежна отбрана и когато няма къде да ходят, започват да правят процедури", каза Борисов.

Агенция "Фокус"

 

 


Сходни връзки

Докладът на ОЛАФ (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди