изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 08:32 EEST
СРЕЩА НА ЗЛАТЕВИЯ РОД ОРГАНИЗИРА КРАЕВЕДЪТ ИВАН ЖЕЧЕВ    
КултураРодова среща на Златевия род ще се проведе на 20 юли в добричкото село Тянево. Неин организатор е краеведът и хореограф Иван Жечев. Златевият род датира от 1810 година, разказа той.

Родословното дърво започва със Злати от с. Хлябово, Ямболско. По време на турското робство в Хлябово е имало много стълкновения и той се принуждава с единствения си син Иван около 1830 година да тръгне за Добруджа. Установява се в село Тянево. Злати идва в селото с много добитък - около 300 овце и ергеле коне. Настанява се в Добруджа, тъй като има много пасища за животновъдството. По него време селата били обикаляни от черкези. Те наблюдавали добитъка на Злати. Една вечер изклали голяма част от животните му, а другите натирили. Сутринта мъжът видял, че няма животни, ходил из двора и плакал, не можел да преживее загубата, разказа Иван Жечев. Малко след това от мъка Злати починал - паднал докато се разхождал в горичка между селата Тянево и Житница. След смъртта му имението поема синът му Иван Златев. Създава семейство, има син, който кръщава на баща си - Злати, и дъщеря Добра. Предполага се, че има още една дъщеря, но за нея няма много сведения, продължавам да ги издирвам, каза Иван Жечев.
Изследователската работа на добричкия краевед показва, че в момента Златевият род наброява над 300 души. Сред внуците на Злати са двама участници в Отечествената война, единият от които е жив - Руси Радев Златев. Той е живата история на рода, сподели Иван Жечев. В момента е най-възрастният от Златевия род - на 86 години. По време на родовата среща Руси Златев ще посади пред читалището в село Тянево дръвче - в памет на предците си. Това ще е четвъртото борче, което ще бъде посадено в Тянево. Другите са дело също на родове от селото. Друг потомък на Злати е Въльо Радев Златев, който е бил кмет на Тянево около 20 години. Неговият син Васил пък е служил в Представителната гвардейска рота в София.
Над 100 души очакваме да участват в родовата среща, сподели Иван Жечев. Освен от Добричка област, Варна и други градове на България, сред присъстващите ще бъдат и потомци на Злати от Чикаго-САЩ, Гърция и Кипър. Срещата ще започне със засаждане на дръвчето. След това присъстващите ще си направят снимка пред читалището. В сградата ще бъде подредено фототабло със снимките на 20 от по-възрастните потомци. Те са издирани от краеведа Иван Жечев. В читалището участниците в срещата ще бъдат посрещнати по стар български обичай с хляб и сол. Официални гости ще бъдат Атанас Пеев - председател на Дружеството на краеведите в Добрич и заслужил краевед на България, инж. Иван Петров, Петър Жеков и др. Слово за рода ще изнесе Атанас Пеев. Предвидена е и музикална програма от изпълнители от самия род. Сред тях ще бъде младият гайдарджия Слави Димитров - 14 годишен. Срещата ще приключи с тържествен обяд и родово хоро. НДТ

 


Сходни връзки

СРЕЩА НА ЗЛАТЕВИЯ РОД ОРГАНИЗИРА КРАЕВЕДЪТ ИВАН ЖЕЧЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди