изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 02:27 EEST
КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ МАЛАРИЯ СЪВЕТВА РИОКОЗ    
ЗдравеВ летния сезон, особено когато е и дъждовен - като тази година, е актуално да си припомним за някои от инфекциите, предавани от комари, се казва с информационен бюлетин на РИОКОЗ в Добрич.

От там уточняват, че това важи с по-голяма сила за тези, които плануват да посетят тропическа страна. Специалистите дават съвети как да се предпазим от маларията, какво да бъде поведението ни преди заминаване в тропическа страна и по време на престоя ни, както и какво да правим след завръщането си.
Маларията е паразитна инфекция на кръвта, предавана от комари. Проявява се с температурна треска и може да причини смърт, ако не се лекува. За да не се стигне до малария, трябва да се предпазвате от ухапване на комари, да провеждате химиопрофилактика, важно е и ранното откриване на заболяването. Преди заминаване в тропическа страна трябва да посетите личния си лекар, за да получите указания и да си набавите препоръчаните препарати за химиопрофилактика и за лична лечебна доза за спешни случаи. По време на престоя  трябва се използват инсектицидни репеленти - лосиони, кремове. Те се нанасят върху кожата на откритите части на тялото вечер и през нощта. Помещенията за спане се обработват с инсектициди - спрей, както и се използват вибратори, прогонващи комарите. През нощта трябва да използвате дрехи, покриващи ръцете и краката, да нощувате в жилища с климатична инсталация или замрежени прозорци и тюлена мрежа над леглото.
Провеждайте редовно химиопрофилактика на маларията с препарати, съветват специалистите. Те напомнят, че приемането на лекарствата започва една седмица преди заминаване за тропическа страна и продължава по време на целия престой и четири седмици след завръщане. При повишена температура по време на пребиваването си в тропическа страна трябва незабавно да потърсите медицинска помощ и да вземате 4 таблетки мефлокин или три пъти по две таблетки дневно хинин до получаване на медицинска помощ.
При завръщане трябва да посетите личния си лекар и да го уведомите, че сте били в тропическа страна. Направете си кръвен тест за малария до две седмици след завръщането си  в РИОКОЗ-Добрич, отдел "Медицински изследвания", съветват от инспекцията. От там допълват, че при всяко температурно състояние три години след завръщането незабавно трябва да се търси лекарска помощ и да се съобщава за пребиваване в тропическа страна. НДТ

 


Сходни връзки

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ МАЛАРИЯ СЪВЕТВА РИОКОЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.84 секунди