изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:22 EEST
* НДТ И БЮРОТО ПО ТРУДА ИНФОРМИРАТ: ЖИВОТ И РАБОТА В ДАНИЯ    
ОбществоВ Дания можете да пребивавате с лична карта или паспорт. Чрез общинската администрация трябва да уведомите Националната регистратура за промяната на местоживеенето си.

При започване на работа трябва да кандидатствате за разрешение за пребиваване в регионалния административен офис. Добре е също така да се регистрирате в Датската осигурителна система за безработица. Когато работите за датски работодател, ви е необходима данъчна карта. Такава се издава от общинската администрация. Вие сте този, който трябва да се свърже с данъчния офис. При посещението ви там ще са ви необходими паспорт или валидна лична карта, разрешение за работа и за пребиваване, данъчна информация от страната, в която последно сте пребивавали, банкови детайли, информация за заплащането ви по сключения трудов договор. Данъчната карта следва да бъде предадена на работодателя ви, който ще я използва, за да изчислява данъците, които е необходимо да бъдат удържани от заплата ви.
Дания прилага разрешителен режим за допускане до пазара на труда на български работници за първоначален период от две години, като в края на 2008 г. ще направи преглед на трудовия си пазар и ще прецени дали да прекъсне прилагането на национални мерки за допускане на български граждани. Български гражданин, който иска да получи разрешение за работа, трябва да подаде молба в посолството на Дания, в Датската имиграционна служба или в местното полицейско управление. Свободни работни места се предлагат в така наречените "работни магазини" или "работни кафенета", където има налични и информационни технологии за желаещите да си търсят работа сами. Персоналът в тези места може да Ви помогне с практически съвет.
В Дания социалното осигуряване е развито на високо ниво. Чужденците, които започват работа, се включват в нейната осигурителна система, която частично се финансира чрез данъците. Социалното осигуряване се прилага както към работници/служители, така и към самонаети лица. 
Около 60 % от жилищата в Дания са частна собственост. Къщите съставляват над 60 % от жилищата, а апартаментите - само около 38 %. По-голямата част от населението живее в градските райони. Обяви за наемане на жилище можете да намерите в големите вестници, в раздела "Настаняване - Bolig". Когато наемате апартамент, е нормално да платите депозит, както и 3-месечно авансово плащане. Дори при наемане на една стая е необходимо да сключите договор, описващ специфични детайли като ползване на отопление, вода и електричество. НДТ

 


Сходни връзки

* НДТ И БЮРОТО ПО ТРУДА ИНФОРМИРАТ: ЖИВОТ И РАБОТА В ДАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди