изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:35 EEST
Огромен военен комплекс е бранил централната порта на крепостта Трапезица    
ИсторияВелико Търново. Огромен военен комплекс, състоящ се от кула с пет помещения, две сгради и крепостна стена, е бранил централната порта на крепостта Трапезица.

Това каза за радио ''Фокус'' – Велико Търново археологът ст.н.с. Константин Тотев. Военният ансамбъл включва и църквата ''Св. Димитър'', открита преди около 100 години при първите проучвания на хълма от местното туристическо дружество в годината след Освобождението. Тези открития бяха оповестени в петък от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, който сполучливо нарече комплекса ''Резиденция на първите Асеневци'', но откритията всъщност са направени от екипа на Константин Тотев още през миналогодишния археологически сезон. Целият комплекс е построен с помощта на хоросан, а на двата хълма – Царевец и Трапезица с хоросан се строят само крепостни стени, църкви и дворци. Това води до извода, че действително този комплекс е бил и резиденция. Връзката на комплекса с църквата ''Св. Димитър'', или ''Храма на победата'', според Константин Тотев също говори за този факт.
Комплексът е разположен на площ от близо 1.5 дка и осигурява сигурността на главната северната порта на крепостта. Датировката му е направена още през миналия сезон – съоръженията се датират от края на 12-ти век.
Васил МАРИНОВ
 


Сходни връзки

Огромен военен комплекс е бранил централната порта на крепостта Трапезица | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди