изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:20 EEST
„Ханделсблат”: България и Румъния не обръщат внимание на укорите от Брюксел    
По светаБерлин. ЕС наказа България и Румъния. На управляващите в София и Букурещ политици обаче изобщо не им пука за това: Вместо да се борят с корупцията и сивата икономика, те предпочитат да си карат постарому. С такова заглавие излиза германският икономически в. „Ханделсблат”.


С голяма демонстрация българската опозиция иска да принуди управляващото мнозинство да поеме последиците от скандала с далаверите около спрените от ЕС финансови помощи, пише по-нататък в материала си „Ханделсблат” и допълва, че подобно е положението и в Румъния. След фаталната присъда на Брюксел партиите в крайдунавската страна засилват натиска върху службите за борба с корупцията. България бе първата страна в ЕС, на която й бяха замразени средства заради съмнения за злоупотреби с тях. Вместо да отстрани корупцията и сивата икономика, управляващите в София и Букурещ продължават да се придържат твърдо към „политиката си”. Докато Румъния бе само остро порицана, Брюксел реши да замрази по случая с България 486 млн. евро, които трябваше да послужат за финансиране на проекти за възстановяване на страната. Балканската страна не успя да гарантира, че парите ще бъдат използвани по предназначение и няма да се влеят в джобовете на организираната престъпност. Като че ли обаче подобни действия не впечатлиха особено София. Нещо повече, управляващата коалиция отхвърли внесения от опозицията вот на недоверие на правителството. Воденият от премиера Сергей Станишев кабинет, в който влизат социалисти, царисти и партията на българските турци, успя дори да прокара политиката си в парламента срещу някои от застрашените проекти, по които бяха замразените средства от ЕС, като обеща да ги финансира със средства от бюджетния излишък за тази година. Независимо от опасенията за последиците от световната икономическа криза върху страната, България плува в момента според оценка на министерството на финансите в 4 млрд. евро бюджетен излишък, които съставляват 4% от БВП на страната.
Независимо от това министърът на икономиката Петър Димитров предупреди за евентуалните опустошителни последици от порицанието на ЕС: След решението на Брюксел да спре помощите за България, може да се забележи отлив на инвестиции. Само през първата половина на годината заради лошия имидж на България в страната са постъпили 500 млн. евро по-малко инвестиции, предупреди Димитров.
Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

„Ханделсблат”: България и Румъния не обръщат внимание на укорите от Брюксел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди