изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 06:33 EEST
ПЕТИМА - ЗАЛОВЕНИ, ЧЕ РАБОТЯТ ПО МОРЕТО БЕЗ ДОГОВОРИ    
НовиниБарман бяга от министър Масларова и шефа на ГИТ. Управител на заведение хули журналистите, че му спъват бизнеса и вика на помощ полиция

В сряда вечерта трудови инспектори извършиха проверки по Добруджанското Черноморие, в които по покана на областна дирекция "Инспекция по труда" участие взеха и журналисти. Представителите на гилдията потеглиха от Добрич в незнайна посока. До последния момент инспекторите пазеха в пълна тайна местата на проверките. Първоначалната посока бе Албена, но се оказа, че първата спирка е в Балчик, където изненадващо от луксозна черна лимузина слезе и самата министърка на труда и социалната политика Емилия Масларова. Заедно с нея към проверяващите екипи от Търговище, Шумен, Разград и Силистра се присъедини и изпълнителният директор на ИА "Главна инспекция по труда" Гълъб Донев. Тумбата журналисти и проверяващи се спуснаха пешком по Дамбата, където на крак преди проверките министър Масларова даде импровизиран брифинг на медиите. Тя поясни, че проверките са в рамките на кампанията "Работи легално". "До момента са извършени 308 проверки, като 122 са в строителството, 206 - в хотелиерството и ресторантьорството и 11 - в други обекти. Над 80 на сто от работещите се осигуряват на минималния праг" - цитира Масларова статистиката от проверките. И докато дребната министърка обясняваше статистиката, заобиколена от журналисти, разгневена туристка мимоходом отправи гневно питане - какво да правят тези, които са забравили да пуснат глупавата декларация за детските надбавки и сама си отговори на риторичния въпрос - остават без детски.
Екипите се разделиха и едновременно влязоха в четири заведения по Дамбата. Навсякъде инспектори даваха на заварения персонал да попълва сведения, в които се съдържат данни за трите им имена, имат ли трудов договор, каква заплата получават. "Масовата практика е в отговор на въпроса "каква е заплатата", да пишат - на ведомост, показват проверките. 60-70 % от установените работници без договори при досегашните проверки по морето са хора без работа, които по родните си места получават социални помощи" - каза още Масларова. В подкрепа на нейните думи изпълнителният директор на ГИТ Гълъб Донев добави, че инспекторите засичат трудовите договори с базата данни на НОИ и НАП.
При влизането на проверяващите в заведението "Хемингуей", барманът тутакси напусна. Едва по-късно, докато изчаквахме резултатите от сведенията и проверката, стана ясно, че трудовите инспектори са успели да го върнат и той чистосърдечно е признал, че работи без трудов договор. Вчера директорът на областната дирекция Младен Мартинов добави, че във въпросното заведение са установени и двама сервитьори, които са на работа без трудови договори. И докато в "Ел симпатико" и "Двата петела" всичко беше наред, то далеч не така стояха нещата в четвъртия проверен обект в Балчик - "Бялата къща". При появата на инспекторите и журналистите в заведението, което бе почти празно /въпреки вече доста късния час и усилието на оркестъра с певицата/ управителят г-н Кулев се нахвърли върху медиите с хули и ги обвини, че му съсипват бизнеса. "Поисках от бармана да извика управителя. Докато успея да му запиша името, той се мушна в лабиринта на заведението и изчезна някъде през задните врати на складовете. Малко по-късно на бара го замести негова приятелка" - разказа проверяващият заведението главен инспектор Стоян Костов от Силистра. Докато другият персонал попълни сведенията, Кулев повика на помощ полиция, на която се жалва от журналистите, че му спъват бизнеса и му пречат на работата. В крайна сметка, във въпросното заведение се оказа, че са открити още на работа кухненски работник без трудов договор, както и работник под 18 години без разрешително от Инспекцията по труда. "Самият факт, че непълнолетното лице работи след 20 часа е нарушение" - коментира още Костов.
Проверката на инспекторите продължи в късните часове и в Албена. В Балчик са били проверени общо 43-ма работници в 4-те заведения, съобщи вчера Младен Мартинов. "В Албена увеличихме екипите на пет, като единият от тях се оглавяваше от Гълъб Донев. Проверени бяха пет обекта - два от които заведения за хранене, а другите три - търговски обекти в близост до хотел "Добруджа". И там констатирахме работник без трудов договор" - заяви Мартинов. Резултатът е 6 нарушения в проверени 11 обекта.
От 1 септември МТСП, съвместно с ГИТ, стартира друга кампания, под мотото "Отново в България", обяви в Балчик министър Масларова. Нейната цел ще е да се върнат трудовите ни кадри и младите хора, които са напуснали страната.
 


Сходни връзки

ПЕТИМА - ЗАЛОВЕНИ, ЧЕ РАБОТЯТ ПО МОРЕТО БЕЗ ДОГОВОРИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПЕТИМА - ЗАЛОВЕНИ, ЧЕ РАБОТЯТ ПО МОРЕТО БЕЗ ДОГОВОРИ
Автор: Anonymous да 2008-08-10 @ 01:30 EEST

какво ще намерят в Албена.Той Станчо си е вързал гащите.Защо не питат тези които са на договор колко часа работят и за колко пари.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.39 секунди