изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:54 EEST
* НДТ И БЮРОТО ПО ТРУДА ИНФОРМИРАТ: ЖИВОТ И РАБОТА В ГЕРМАНИЯ    
ОбществоМожете да влизате в Германия без виза и правомерно да пребивавате в страната с валиден паспорт или лична карта за период от 3 месеца.

Ако престоят ви е по-дълъг, трябва да се регистрирате в компетентния регистрационен офис -  Einwohnermeldeämter, който обикновено се намира в сградата на общинската администрация в населеното място, където смятате да се установите. С регистрацията ще ви бъде издадено “Удостоверение за общностно право на пребиваване”. На членове на семейството Ви, които не са граждани на ЕС, се издава „Разрешение за пребиваване”.
Германия прилага разрешителен режим /2-годишен преходен период/ за достъп на български граждани до трудовия си пазар, поради което българските граждани могат да работят и да бъдат наемани само при условие, че притежават разрешение от Федералната агенция по труда. Разрешението се издава за определен срок преди започване на трудовата дейности и се нарича „Разрешение за работа – ЕС” или "Право на работа – ЕС”. Получаването му е в компетенциите на Агенциите по труда по месторабота. Гражданите на България могат да работят с “Разрешение за работа - ЕС” на територията на Германия след осъществяването на пазарен тест. Това означава, че преди издаването на “Разрешение за работа - ЕС” Агенцията по труда проверява дали има друг кандидат, който - по силата на законовите разпоредби, е с предимство - граждани на Германия, на старите държави-членки или пък работници-чужденци, които притежават “Право на работа - ЕС”. Трудовата заетост на чужденеца се допуска само тогава, когато той ще упражнява дейността при „не по-неблагоприятни условия”, отколкото би я упражнявал гражданин на Германия. По време на преходния период продължават да действат спогодбите и споразуменията между България и Германия за заетост на български граждани. 
В сравнение със страните с най-висок стандарт на живот в ЕС Германия заема 8-о място. За тези, които идват в страната сами и са готови да живеят с други хора, добър и евтин вариант е възможността „сподели апартамент”. В много от университетските градове има също така и агенции за недвижими имоти, които могат да предоставят апартаменти за ограничен период от време срещу заплащане на комисионна. Най-ниски са цените при наемане на апартамент в Източна Германия. В повечето случаи наемодателите искат депозит на стойност 1 или 2 месечни наема, който депозит служи за застраховка при евентуални нанесени щети.

 

 

 


 

 


Сходни връзки

* НДТ И БЮРОТО ПО ТРУДА ИНФОРМИРАТ: ЖИВОТ И РАБОТА В ГЕРМАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди