изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:00 EEST
Продължават сраженията по двата фронта в Грузия    
По света

Президентът на самопровъзгласилата се за независима грузинска република Абхазия Сергей Багабш обяви, че изпраща нови 1000 военни от абхазките специални сили в Кородското дефиле, предадоха световните агенции. Военните ще трябва да изтласкат оттам грузинските сили. Дефилето е единствената територия в Абхазия, контролирана от грузинците.



По-рано през деня руската авиация бомбардира тази сутрин военно летище близо до международното летище на грузинската столица Тбилиси, съобщи секретарят на грузинския Съвет за сигурност Александър Ломая, цитиран от Франс прес. Грузия твърди, че Русия е бомбардирала 15 грузински града в конфликта за Южна Осетия, предаде ДПА. "Изправени сме пред тотална руска агресия и инвазия - по земя, по въздух и по море", каза Александър Ломая в конферентен телефонен разговор с журналисти. Ломая допълни, че грузинските войски не са победени и продължават да се бият във и около сепаратисткия регион Южна Осетия, за да не допуснат руските части да напреднат повече, съобщи Ройтерс.

"Войските ни още се бият. Това означава, че въпреки огромните ресурси, които изпратиха, руснаците не успяват да ни победят", подчерта Ломая, цитиран от Франс прес. Той каза също, че руски части са се отправили на юг и грузинските сили се прегрупират, за да отбраняват град Гори.

Противоречиви информации има относно изтеглянето на грузинските войски от Южна Осетия. Грузия е изтеглила войските си от стремящия се към независимост грузински район Южна Осетия, предаде Ройтерс, като цитира говорителят на грузинското министерство на вътрешните работи Шота Утиашвили. Според информация от грузинският държавен министър по въпросите на диаспората Темур Якобашвили, войските са напуснали само столицата Цхинвали, за да бъдат разположени на друго място в Южна Осетия.

На фона на противоречивите информации за грузинско изтегляне от Южна Осетия грузинското правителство съобщи, че през последните няколко часа 10 000 допълнителни руски военни са навлезли в Грузия. Руски военен източник, цитиран от агенция РИА "Новости", заяви, че руски военни кораби са пристигнали на границата на грузинските териториални води. Става дума за ракетоносача "Москва", за бойния кораб "Сметливий" и за придружаващи ги плавателни съдове. Източник от руските военноморски сили, цитиран от Франс прес, заяви, че Русия установява блокада по море на Грузия. Блокадата е установена с цел да се попречи на военни доставки да стигнат по море до Грузия. Същевременно руската агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че са възобновени сраженията в и около Цхинвали. Чува се тътен на прелитащи над града самолети, артилерийски обстрел и обстрел от полеви дивизионни реактивни системи за залпов огън "Град".

Командващият руските войски, изпратени в подкрепление на сепаратистите в Южна Осетия, е бил ранен в престрелка с грузински войски вчера, предаде Ройтерс, като цитира руската телевизия. Генерал-лейтенант Анатолий Хрульов бил ранен при обстрел на грузински сили срещу колона бронетранспортьори на неговата 58-а армия край Цхинвали, съобщи тази сутрин телевизионният канал Вести-24. Не бе уточнено дали генералът е тежко ранен. Леко ранени са журналист и оператор от руската телевизия РТР, които отразявали боевете, добавя Ройтерс.

Грузинският президент Михаил Саакашвили е казал на спортистите от своята страна да останат на Олимпиадата. Това заяви представител на грузинската олимпийска делегация, цитиран от АФП. "Президентът Саакашвили реши, че грузинската олимпийска делегация трябва да остане в Пекин", заяви той. "Съпругата на президента, която е в Пекин, дойде в Олимпийското село и предаде неговото решение на спортистите", допълни той. Първият сблъсък на олимпийска земя между Русия и Грузия е в сряда на мач по плажен волейбол.

Съветът за сигурност на ООН приключи неофициалните си разговори за военните действия между Русия и Грузия в отцепилия се грузински регион Южна Осетия без да постигнат съгласие за призив за временно прекратяване на огъня, съобщиха източници. "Стигнахме до заключението, че ще бъде много трудно, ако не невъзможно, да намерим обща позиция за становище", заяви белгийският посланик Жан Гролс, цитиран от АФП.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова за незабавно спиране на военните действия в Грузия и слагане на край на конфликта чрез преговори. Той заяви, че е "дълбоко обезпокоен" от засилването на напрежението в Абхазия и призова всички страни да проявят "максимално въздържане", както и да гарантират сигурността на военните наблюдатели на ООН.

Кандидатите за Белия дом Барак Обама и Джон Маккейн разкритикуваха руските военни действия в Грузия, призовавайки Москва да изтегли своите войски, а международната общност да спомогне за мирни разговори, предаде Ройтерс.

Руските военни действия срещу Грузия може да влошат отношенията между Европейския съюз и Русия, която трябва да зачита грузинските граници, се казва в изявление на френското председателство на ЕС. Евросъюзът "твърдо стои зад своите ангажименти към суверенитета и териториалната цялост на Грузия и международно признатите й граници и призовава Русия да ги зачита", се казва в изявлението.

Франция, която е ротационният председател на Европейския съюз до края на годината, предложи триетапен план за стабилизиране на положението в Южна Осетия, предаде Ройтерс. Преди всичко, се подчертава в плана, двете воюващи страни трябва да се върнат на позициите си отпреди 6 август. Президентът Саркози съобщи, че е обсъдил създалата се ситуация с ръководителите на Грузия, Великобритания, Украйна и Италия. Предстоят му срещи с лидерите на Германия, Полша и САЩ. Планът на Саркози включва незабавно прекратяване на всички военни действия, а също признаване на суверенитета и териториалната цялост на Грузия.

Заседанието на външните министри на ЕС, посветено на обстановката в Грузия, ще бъде в сряда, предаде Франс прес, цитирайки френското председателство на ЕС. Преди това в Грузия ще пристигне френският външен министър Бернар Кушнер, който ще предложи там план в три точки за излизане от кризата. Една от точките предвижда съблюдаването на суверенитета и териториалната цялост на Грузия. Кушнер призова за спиране на кръвопролитието в Грузия. „Ще се опитаме да спрем това убийство, като предложим прекратяване на боевете и изтегляне на частите от едната и другата страна на линиите, установени от международната общност”, каза Кушнер по телевизия ТФ1.

„Конфликтът между Русия и Грузия за Южна Осетия представлява ескалация на насилието пред вратите на Европа и напомня насилието, което опустоши Балканите”, изтъква първият френски дипломат в интервю за в. "Паризиен". Ако един от противниците, какъвто изглежда е случаят, се ангажира да спре огъня, трябва и другият да направи същото, добави той, прехвърляйки топката в полето на Русия, след като Грузия обяви в знак на добра воля почти пълното изтегляне на силите си от сепаратистката територия. ЕС вече предупреди Русия, че продължаването на военните операции на грузинска територия ще засегне техните отношения.

„Радио Гласът на Америка” удвоява предаванията си към Грузия, съобщи ИТАР-ТАСС. Агенцията цитира официално съобщение на правителственото Бюро за международни радиопредавания на САЩ, което отговаря за административната и техническата поддръжка на радиостанцията.

Предисторията на конфликта:

Абхазия и Южна Осетия едностранно обявиха независимост от Грузия след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години. Положението в тези две сепаратистки области се влоши през последните месеци след решението на Русия да установи по-тесни връзки с ръководствата им. Това усили подозренията на Грузия, която обвинява Русия, че иска да анексира тези две територии. В нощта на четвъртък срещу петък Грузия започна военно настъпление срещу Южна Осетия, която иска да се присъедини към Руската федерация, на чиято територия се намира Северна Осетия.

Дарик Радио

 


Сходни връзки

Продължават сраженията по двата фронта в Грузия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди