изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:14 EEST
Битката за Кавказ    
КоментариБитката за Кавказ в учебниците по история са събитията от 22 юли 1942 година до октомври 1943 година, в рамките на Втората световна война.
Тогава войските на Германия и нейните съюзници започват поредица от военни операции за настъпление на Източния фронт и в частност - Кавказ, което приключва през есента на 1943 година с изтласкването им от страна на съветските войски.

Една от основните цели на операцията е завземането на кавказките нефтени залежи край градовете Баку, Майкоп и Грозни. Овладяването на Кавказ и на проходите носи името "операция Еделвайс". В началото на войната от Северен Кавказ и Закавказието се добиват над 80 % от нефта и над 60 % от природния газ за СССР... Освен икономическо, овладяването на Кавказ има и голямо геополитическо значение - нещо, което са оценили военните стратези още през Средновековието. Кавказ - планина, разположена на границата между Европа и Азия, между Черно море, Каспийско море и Азовско море, на територията на Русия, Грузия, Турция, Армения, Азербайджан и Иран - в историята си е записала безброй регионални конфликти. Кавказ е планината, върху която са искали да имат контрол Източната римска империя (Византия), Златната орда на Тимурбег, Персия (Иран), Османската империя, Русия, СССР, Нацистка Германия... В богатата история на политически и религиозни конфликти след време сигурно ще бъде записан и сегашният - между Грузия и Южна Осетия, с участието на Русия, отзвукът в Абхазия и изправянето на нокти на целия свят. При последния вече всеки гледа от своята камбанария. Трагедията на населението както в Южна Осетия, така и в ударените от Русия грузински селища по традиция отстъпи на заден план от желаещите да бъдат умиротворители или - иначе казано - преразпределители на региона с по-близки или по-далечни цели. Как точно ще се подреди кавказкият пъзел този път и кои ще останат доволни от него, предстои да видим.
Дотук от историята е сигурно само едно - каквито и да са решенията в този регион, не са окончателни.

Агенция „Фокус”

 


Сходни връзки

Битката за Кавказ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди