изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:44 EEST
Стелиян Стоянов: В България има достатъчно качествено зърно за производството на хляб    
Интервюта Стелиян Стоянов, председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители пред Агенция „Фокус”


Фокус: Г-н Стоянов, стана ясно, че получената реколта от пшеница тази година е най-добрата за последните 16 години, в същото време се чуха мнения, че качеството й не е много добро. Каква е ситуацията според Вас?
Стелиян Стоянов: Да, има разнопосочни становища. Качественото зърно е в районите с по-висок потенциал – североизточната част - Лудогорието, Добруджа. Там е големият процент от качественото зърно, произведено в страната. Качествено зърно има и в Северозападна, и в Северна България, но в по-малки количества. Дали е 20, 30 или 40 % това трябва да кажат от Националната служба по зърното, но според нас в България има достатъчно качествено зърно, за да може да се обслужва производството на хляб. Има достатъчно количества за първа и втора група, което представлява качественото зърно. Има и едно много сериозно количество хубаво зърно, което може да се използва за подобрител на пшеница с по-слаби показатели.
Фокус: От какво зависи качеството на пшеницата?
Стелиян Стоянов: Комплекс от фактори играят роля пшеницата да е с добри показатели и качество. На първо място трябва да има добра агротехника, условия за производство, благоприятни климатични условия, за да може зърното да узрее нормално. Изискват се средства и за препарати, които се използват. Не на последно място е пръскането на пшеницата, което е много важно. Пръскането срещу житна дървеница беше допълнителен разход за земеделския производител. Където беше извършено, се получи и качествена пшеница.
Фокус: Има опасения, че качественото зърно може да бъде изнесено заради по-добра цена навън. Какви са нагласите на зърнопроизводителите?
Стелиян Стоянов: Качественото зърно винаги ще се търси, независимо каква е реколтата. Всяка година при всяка една реколта това ще бъде реалност. Земеделците, произвели качествено зърно, не се притесняват, че то няма да остане у нас, а от това какви са възможностите да си продадат реколтата на добра цена.
Фокус: Каква е цената за тон пшеница в момента?
Стелиян Стоянов: Цената варира от 270 до 320 лв. за тон в момента. Търсенето продължава. Даже в последните дни по международните пазари има завишено търсене на пшеница.
Фокус: А предлагане има ли?
Стелиян Стоянов: Има в ограничени количества и то най-вече на по-високи цени. Друг е въпросът, че през септември ще стане ясно какво ще бъде качественото зърно. То все още е в процес на зрялост, независимо че е прибрано.
Фокус: Една такава цена в диапазона, който посочихте, достатъчна ли е  зърнопроизводителите да покрият своите разходи и да имат печалба?
Стелиян Стоянов: Ние още отначало посочихме, че искаме цена от 350 лв. за тон пшеница. Тази цена ще я има след два-три месеца.
Натискът върху зърнопроизводителите отначало беше твърде голям да продадат зърно, за покрият разходите си и това помогна на търговците да направят този износ, който се отчита сега по пристанищата. Много по-малко е количеството, което те очакваха да изнесат  от това, което са изнесли до момента. Мелниците купуват по малко, не затварят средства в пшеница и нашите опасения са, не че ще се изнесе качественото зърно, а че малко се търси в България да се купува качествено зърно за вътрешна консумация.
Фокус: А навън търси ли се?
Стелиян Стоянов: Да, определено. Защото се ползва качественото зърно от нашата мека пшеница и за подобрител.
Фокус: Вече има ли сключени сделки за износ на зърно?
Стелиян Стоянов: Постоянно се изнася през пристанищата. Смятаме, че така ще продължи поетапно и през следващите месеци, но въпросът е на какви цени. Натискът за снижаваме на цената съществува, но виждаме, че и цените в Европа се доближават до това, което иска българският зърнопроизводител. Има нещо друго, което е съществено не само за българските зърнопроизводители, но за замеделските производители изобщо. Те са в най-неравностойната позиция. Те не получават ескспортни субсидии, когато изнасят продукцията си, в същото време не получават цена, когато трябва да я продадат вътре в страната си. Затова България се залива с продукция, което се субсидира чрез експорта в другите държави. Затова са в толкова лошо положение и млекопроизводителите, които ние категорично подкрепяме в техните искания.
Фокус: Излиза, че една добра реколта сама по себе си не е достатъчна за спокойствието на зърнопроизводителите …
Стелиян Стоянов: Точно така е, защото да произведеш и в същото време да не можеш да реализираш, нещо повече тази година се вижда, че с по-голямото производство, разходите за съхранение са по-големи. От Фонд „Земеделие” забравиха, че съхранението на зърно се подпомагаше през последните години. Смешна сума е 6 лв. на декар за подпомагане. Не може при разходи от 130-150 лв. да се подпомага с 6 лв. Как при повишени цени на горива и услуги ние ще успяваме да осигуряваме добра агротехника, която изисква много средства?
Фокус: В тази връзка, отказват ли се зърнопроизводителите от производство?
Стелиян Стоянов: Когато не изпълнят всички агротехнически мероприятия поради липса на средства, те намаляват възможността да получат качество и количество. Оттам доходите са по-слаби и се принуждават да търсят други варианти на препитание. Разходите за производство категорично се увеличават.
Фокус: Казахте, че подкрепяте протеста на фермерите, има ли назряващо недоволство сред зърнопроизводителите?
Стелиян Стоянов: Предстои да го обсъждаме на Управителен съвет, но има няколко неща, които ни безпокоят. На първо място беше подписан меморандум, че до 30 юни трябва да се платят символичните все пак средства за пропадналата реколта от пролетници 2007 година. До днес няма нищо от това свършено, независимо че имаше потвърждение от премиера. Виждаме, че все още не се прави нищо по включването в Бюджет 2009, както стана с Бюджет 2008 на съфинансирането на зърнопроизводството по схемата за единно плащане на площ. Колегите зърнопроизводители се тревожат от това, че нещо се подписва, а не се изпълнява.
Веселина ЙОРДАНОВА
 


Сходни връзки

Стелиян Стоянов: В България има достатъчно качествено зърно за производството на хляб | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди