изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:08 EEST
Епидемия от заушка заради калпава ваксина    
Здраве
Епидемия от заушка върлува в страната и покосява всички, които са пропуснали да се имунизират навреме, алармираха лекари.


Мъжете са по-уязвими от жените. Паротитът, както е медицинското название на болестта, предизвиква възпаление на тестисите и може да доведе до стерилитет, предупредиха медиците, пише в. “Монитор”.
5000 са покосените от болестта у нас само към края на юли, съобщи шефът на отдел "Заразни заболявания" в Министерството на здравеопазването д-р Тодор Кунчев. Тази цифра е твърде висока за малка страна като България, особено когато става дума за заболяване, срещу което има ваксина, коментира той. За епидемията от заушка предупреди и полк. д-р Андрей Галев - началник на Центъра по военна епидемиология и хигиена към Военномедицинска академия в София.
По думите на д-р Кунчев, бумът не е от тази година, но лекарите не са предполагали, че паротитът ще вземе такива широки размери у нас. Първият взрив беше през 2006 г. в Ловешко и Плевенско. За броени месеци заразата се разпространява и в други населени места в Централна Северна България. Докато медиците умуват откъде е дошъл бумът и на какво се държи широкият обхват на заразяване, пламват още Благоевград, Кюстендил, Перник и Пазарджик.
През миналата година заразата вече преминава в Пловдив, София и София- област. В началото на лятото заушка коси вече и Кърджалийско, Хасковско и Варненско.
Не сме очаквали такова широко разпространение на паротит. Епидемия не е обявена официално, но фактите са налице, каза още д-р Кунчев. Причина за разпространението е прекъсване на имунизацията в периода 1986-1992 г. Тогава имаше съмнения, че използваната по това време българска ваксина оказва нежелани реакции. Внесената на нейно място съветска пък имаше по-кратък период на действие - 5-6 години, разясни причините д-р Кунчев. По думите му пипналите заразата са точно от хората, които са били пропуснати да бъдат имунизирани в края на 80-те и началото на 90-те години. Лекарят разясни, че от 1992 г. до момента у нас вече се използва надеждна ваксина, каквато се използва в повечето страни на Европейския съюз.
Миналата година внесохме от нея 100 000 дози, голяма част от тях - 90 000, вече са употребени. Студентите първи започнаха да се имунизират, каза още специалистът д-р Кунчев. Медикът препоръча родените в периода 1982 - 1992 г., и дори тези до 1996 г., да се имунизират в РИОКОЗ или в Центъра по заразни и епидемиологични болести, ако не са ваксинирани преди това, или не помнят, че им е направена ваксина. Ваксината е безплатна.
dir.bg
 


Сходни връзки

Епидемия от заушка заради калпава ваксина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди