изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 03:42 EEST
ФУМИЕ ФУКУИ ПРИСПИВАЛА ДЪЩЕРЯ СИ С ПИЕСИ НА БЪЛГАРСКИ КОМПОЗИТОР    
КултураИзтъкнатата японска пианистка долетя специално от Страната на изгряващото слънце, за да свири в международната лятна музикална академия "Русалка". Часове преди концерта си г-жа Фукуи даде специално интервю за в. "Нова добруджанска трибуна"


- Г-жо Фукуи, за първи път ли идвате в Русалка и какви са Вашите впечатления от комплекса, България и академията?
- В Русалка идвам, за да участвам в международната музикална академия за четвърта поред година. Изключително съм очарована от комплекса, от страната ви. България е много красива страна, имате прекрасна природа. Доказателство за това е и самата Русалка. Академията тук е нещо прекрасно и винаги идвам с удоволствие да свиря.
- Предвид богатия Ви концертен опит - каква е българската публика и в залите в Япония повече ли са младите хора, от тези, които виждате у нас?
- Българската публика е изключително топла, но и много взискателна. Това са хора, които оценяват изкуството и реагират много топло. Щастието е изписано на техните лица. За един изпълнител е истинско удоволствие да види щастливите усмивки и радостта на публиката. В България хората отварят сърцата си за музиката, която слушат. Що се отнася до младите хора в концертните зали - и в Япония младите повече харесват поп музиката и други стилове. Просто съвремието е такова - предлагат се много неща, много жанрове, между които могат да избират.
- Популярни ли са български композитори в Япония?
- Всъщност моята страна се запознава с класическата музика едва преди 140 години. Тогава до Япония достигат произведенията на световните класици. Въпреки това кратко време японците обожават класическата музика. Аз лично свиря пиеси на български автори, като дори сред любимите ми е Димитър Ненов. С неговата "Медитация" дори приспивах дъщеря си, когато беше по-малка. Вашите изпълнители са изключително популярни у нас и се радват винаги на пълни зали. През октомври тази година ще ни гостува отново българската национална опера, а през декември концерт ще представи проф. Жени Захариева - пиано.
- Кои са любимите Ви автори и какво ще изсвирите тук в Русалка?
- Както вече казах, харесвам пиесите на Димитър Ненов. Изключително много обичам да свиря славянските композитори - Рахманинов, Чайковски и Шопен. Миналата година представих произведения на испански композитори, а тази година ще изсвиря произведения на Вила Лобос, Сен-Санс, Морел.
************************
Снощи гостите на ваканционен комплекс "Русалка" имаха възможността да чуят виртуозното изпълнение на г-жа Фумие Фукуи, която за четвърта поред година участват със своя изява в провеждащата се в момента международна музикална академия. Организатори на събитието са Международен център по изкуствата "Русалка" с изпълнителен директор Мария Банева и Съюзът на музикалните дейци в България с председател проф. Жени Захариева, която е и художествен директор на академията.
 


Сходни връзки

ФУМИЕ ФУКУИ ПРИСПИВАЛА ДЪЩЕРЯ СИ С ПИЕСИ НА БЪЛГАРСКИ КОМПОЗИТОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди