изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:05 EEST
ТОНОВЕ РИБА, МИДИ И БИРА ЧАКАТ ГОСТИТЕ НА ФЕСТА В КАВАРНА    
НовиниКметове ще въртят рибни специалитети. В рамките на феста Слави и "Ку Ку бенд" ще направят единствения си концерт за тази година

За пети път от днес до седми септември Каварна ще е домакин на станалия вече традиционен "Миден и рибен фест Каварна 2007".  По време на петото издание на атрактивния фестивал, каварненци и гости на града ще могат да опитат от многобройните мидени и рибени специалитети, които ще се предлагат в специално разпънати шатри в центъра на града. Готвачи от всички краища на страната ще се конкурират в приготвянето на най-доброто ястие от морски дарове.
И тази година кметът на морския град Цонко Цонев обещава много изненади - както кулинарни, така и музикални, което вече се е превърнало в запазена марка на Каварна и феста. Майстор-готвачи ще се конкурират в приготвянето на най-доброто ястие от морски дарове. Те ще свещенодействат над тигани и скари край морето. На централния площад ще бъдат разпънати шатри, в които ще се предлагат мидени и рибни специалитети, и много бира. Целта на феста, който по традиция се провежда в началото на септември, е да бъде удължен максимално туристическият сезон в морския град. Той дава възможност за среща в края на лятото на почитателите на хубавата музика и на прекрасните морски дарове.
По традиция на феста за 3-4 дни се приготвят и изяждат около 2 тона миди и още толкова риба, обяснява началникът на общинския отдел по туризъм Коста Аргиров.  Все пак, равносметката на изконсумираното зависи и от времето. Домакините от община Каварна имат готовност да разположат в центъра на града достатъчно шатри, в които да могат гостите да се наслаждават на вкусотиите от морски дарове. Там, на закрито, ще се извършва предварителната подготовка на продуктите. Приготовлението им ще е на открито, за да може да се усеща ароматът на печената на скара риба и на приготвяните кулинарни фантазии. Гостите на феста, който има богата съпътстваща програма, са били между 2 и 4 хиляди през различните години. Очаква се и този септември те да са няколко хиляди.
Рибата е предимно морска. Тя се осигурява от рибния далян в местността "Зеленка". Гостите на феста могат да опитат сафрид, попчета, паламуд, заргана. Ще се предложат около 10-12 вида риба. Организаторите залагат на местните производители и на прясната продукция. Мидите се осигуряват от мидените ферми в "Дълбока" и в Каварна. След досегашните кулинарни участия на кметовете на двата дунавски града - Силистра и Видин - Иво Андонов и  д-р Иван Ценов, както и на Монтана Златко Живков, тази година Цонко Цонев е поканил други двама градоначалници.
По време на феста кулинарните си възможности ще мерят предимно кулинари от заведения в Каварна, обясни Коста Аргиров. Мидените специалитети са "патент" на екипа на ресторанта към плантацията "Дълбока". Майстор-готвачи от Каварненско пък ще приготвят рибни специалитети, чийто аромат ще се носи далеч над морето поне до румънско.

КМЕТЪТ ЦОНКО ЦОНЕВ ЩЕ ВЪРТИ РИБНИ СПЕЦИАЛИТЕТИ
По традиция в кулинарната надпревара ще се включи и каварненският градоначалник Цонко Цонев.  Той ще нахлупи готварска шапка, ще облече бяла престилка и ще спретне апетитно произведение на кулинарното изкуство. Доверява, че преди е бил и рибар, но след избора му за кмет преди четири години, време за това занимание не му остава. И още - фен е на рибата и рибните специалитети. Но, през последните години й се наситил, защото всичките му гости като идват в Каварна предпочитали да похапнат риба и рибена чорба. Но обещава да извади от тайника си съкровена рецепта за приготвяне на риба. Казва, че повечето е научил от свой приятел - ресторантьор в Каварна. Има и стари рецепти. Обича миди, защото са лека храна. Най-много му допадат миди с ориз. На феста по традиция Цонев ще премери кулинарни умения с колеги и приятели. Той вече е готвил рибни специалитети заедно с колегите си от Силистра, Видин и Пещера -  Иво Андонов, д-р Иван Ценов и Стелиян Варсанов. Преди две години кметско трио приготви вечеря - с риба, естествено, за мегазвездата Филип Киркоров. Той пък не спести ласкавите си отзиви за техните кулинарни умения. Миналата година Цонев поканил колегата си от Монтана Златко Живков, който донесе сладководна риба от язовир "Огоста" и спретна специалитет с нея. Третият участник в кулинарното шоу бе китаристът на Б.Т.Р. - Кирил Божков. По традиция и този път кметът на Каварна Цонко Цонев ще постави символичното начало на фестивала със собственоръчно приготвен специалитет. С него ще мерят сили градоначалниците на Кюстендил - Петър Паунов и на Дряново - д-р Иван Николов. Тримата кулинари, които все още пазят в тайна какви точно рибни деликатеси ще приготвят, ще демонстрират уменията си в 17 часа на площада в центъра на града днес.
Очаква се кметовете на Кюстендил и Дряново да свещенодействат над тиганите и скарите с риба от техния край. Засега обаче всичко се пази в тайна. Оказва се, че кметовете държат кулинарното им произведение да се пази в тайна до последно, за да изненадат колегите си конкуренти. Знае се само, че домакинът Цонко Цонев е избрал риба, за да приготви своето ястие.


КОФЕ БАБОНЕ Е ПОТЕНЦИАЛНИЯТ ДЕГУСТАТОР

Все още не се знае кои ще са дегустаторите на кулинарните кметски произведения. Очаква се от приготвеното от тримата градоначалници да опита актьорът Кофе Бабоне. Като имаме предвид опита от минали години със сигурност желаещите да опитат кметските деликатеси ще изобилстват. Сред тях се очаква да са и хора от екипа на Слави Трифонов, които вече започнаха да пристигат в морския град, за да подготвят концерта на Дългия утре.
Миналата година сред дегустаторите бяха Почетният гражданин на Каварна Глен Хюз, както и актьорът Любо Нейков. Комикът очевидно обича кулинарните творби на Цонко Цонев, тъй като бе сред дегустаторите и на кулинарното еко шоу, което неотдавна се проведе в Каварна с участието на Ути Бъчваров. Любо е почетен ром в циганската махала в Каварна. Приятел на морския град и неговия кмет. Той е почитател на мидите, както и кметовете на София - бившия Стефан Софиянски, и настоящия - Бойко Борисов.

СЛАВИ И КОМПАНИЯ ПРАВЯТ ЕДИНСТВЕНИЯ СИ ЗА ЛЯТОТО КОНЦЕРТ

Съпътстващата програма на феста също е разнообразна. Официалното му откриване ще е днес от 20 часа с концерт на Валя Балканска, Тони Димитрова и група ГРАС. Утре програмата продължава в ХГ "Христо Градечлиев", където от 10.30 ч. Мая Вапцарова ще представи книгата на Анатолий Крим "Разкази за еврейското щастие", а в 11 ч. започва "Киноцентърът представя: уникални исторически костюми, реквизит и оръжие от любими български филми". От 20 часа на стадион "Калиакра" ще бъде концертът на Слави Трифонов и "Ку-Ку Бенд", с участието на актьорите Краси Радков, Виктор Калев, Мариан Бачев, Танцова формация "ЕТНИКА" и Балет "МАГАДАНС". Фестът ще бъде закрит на 7 септември в 20 часа с концерт на "Мистерията на българските гласове" и Б.Т.Р.

ЕВТИНИ КВАРТИРИ И ХОТЕЛИ ЗА ОЧАКВАНИТЕ ОКОЛО 4 000 ГОСТИ

Целта на мидения и рибен фест в Каварна е максимално да се удължи активният туристически сезон в морския град. Гостите на Каварна, които ще пристигнат за феста, ще могат да се настанят при доста изгодни условия в хотели и квартири. Цените На нощувките са от 10 до 35 лева. Все още има повече свободни места в Иканталъка и по-малко в хотелите в Каварна, обясни Коста Аргиров. Могат да се намерят и изгодни квартири в Каварна.

НАД 60 НАЧИНА ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА МИДИ ИМА ВЪВ ФЕРМАТА "ДЪЛБОКА" 
Заливът "Дълбока" между Каварна и нос Калиакра през последните години се спечели име като Царството на мидите. Тук се намира първата у нас ферма за производство на култивирани миди. Тя предлага уникалната възможност да се опитат над 60 мидени специалитета, деликатеси от рапани и риби. Рецептите за мидните специалитети са разработка на фирмата и ноу хау на собственика й Веселин Прокопиев, както всички го наричат. Обяснява, че е завършил Военно-морското училище във Варна, бил е морски офицер. От 1993 г. се занимава с производството на миди. В момента годишното производство на фермата му е 80 тона миди. Казва, че работи само с няколко традиционни партньори - ресторанти, защото държи на марката "Дълбока" и на лоялността. Не се хвали с многобройните ВИП гости, които идват тук, за да опитат специалитетите му, сред които и десерт от миди. Казва, че всеки е добре дошъл. Споделя, че сред най-предпочитания миден специалитет са мидите с ориз или миди по Бургаски. Те са един от четирите специалитета с миди, които "Дълбока" ще предложи на гостите на феста. Тъй като в палатките на площада няма достатъчно добри условия за приготвяне на рецептите, те ще бъдат измайсторени по-рано. Ще се предлагат шишчета от миди, хайвер от миди, миди с ориз и миди натюр. 

 


Сходни връзки

ТОНОВЕ РИБА, МИДИ И БИРА ЧАКАТ ГОСТИТЕ НА ФЕСТА В КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди