изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:45 EEST
МЕДИЦИНСКАТА ОБЩНОСТ - В ГОТОВНОСТ ЗА НАЦИОНАЛНА СТАЧКА    
ЗдравеД-р Демир Демиров бе преизбран за председател на УС на Районната лекарска колегия

Ако не бъдат изпълнени исканията ни, ще обявим готовност за провеждането на единен национален протест на медицинската общност и пациентските организации, включително и на стачка. Това заяви вчера в Добрич председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов. Той присъства на отчетно-изборното събрание на Районната лекарска колегия.
Д-р Кехайов обясни, че исканията са приети на Национален съвет на БЛС преди дни в Разград. Настояваме за анексиране на цените при общопрактикуващите лекари, в болничната, доболничната и спешната помощ поне с 20 процента, каза д-р Кехайов. Той обясни, че увеличението с 10 на сто, решено в понеделник от здравната каса, не е достатъчно. Друго наше искане е незабавно сядане на масата за подписване на Национален рамков договор за 2009 година, съобщи още председателят на лекарския съюз. В него организацията ще настоява за увеличение на цените на клиничните пътеки с поне 40 процента, прегледите при специалист - от 12,50 на 22 лева, при общопрактикуващ лекар - от 6.50 на 13 лева, увеличение на всички средства за дейности в здравеопазването. При неподписване на НРД отиваме към национална стачка, категоричен бе д-р Кехайов. И попита: "Ако 120 000 души спрем за 24 часа да работим, представяте ли си какво ще се случи?"
Тройната коалиция иска промяна на здравно-осигурителния модел, но това няма да реши проблемите нито на лекарите, нито на сестрите, нито на пациентите, каза председателят на БЛС, визирайки замисленото демонополизиране на НЗОК. И допълни, че лекарският съюз иска прозрачност при преговорите, а не някой да диктува какво да се случи. Д-р Кехайов посочи, че натискът срещу лекарите ще се засилва, но изрази убеденост, че трудно може да се повтори станалото през 1948 година, когато БЛС е забранен със закон.
На събранието бе избрано ново ръководство на Районната лекарска колегия. За председател на УС бе преизбран д-р Демир Демиров, негови заместници са д-р Емилия Баева и д-р Галя Василева, а секретар д-р Мариан Ананиев. Присъстващите приеха декларация, с която настояват да се възстанови договорното начало, да се увеличи бюджетната рамка. С документа добричките лекари се противопоставят на опитите за разцепление на БЛС и заявяват готовността си за присъединяване към протестните действия, включително и към стачка. НДТ

 


Сходни връзки

МЕДИЦИНСКАТА ОБЩНОСТ - В ГОТОВНОСТ ЗА НАЦИОНАЛНА СТАЧКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди