изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:36 EEST
ПОДСЛУШВАНИ СА И ДЕПУТАТИ?    
ПарламентДСБ искат извънредно заседание Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Татяна Дончева: Служители на ДАНС са искали телефонни разпечатки на депутати

ДСБ искат извънредно заседание Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред
25 септември 2008 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. ДСБ искат свикване на извънредно заседание Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, обяви пред журналисти в парламента Атанас Атанасов, депутат от ДСБ и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите му Вътрешната комисия трябва спешно още днес да изслуша председателя на Държавна агенция “Национална сигурност” Петко Сертов. Според тъмносините за искането две основания. Първо – според публикации в медиите, ДАНС е „забъркан” с побоя над журналиста Огнян Стефанов. Второто основание е, че ръководството на комисията след посещение в МВР е достигнало до информацията, че са прилагани специални разузнавателни средства са прилагани (СРС) спрямо депутати във връзка със сайта „Опасните”. „В медиите има информация, че при разследване на този сайт, журналисти са привиквани в ДАНС и са притискани да дават информация”, каза Атанасов. Той отрече да е виждал списък с подслушвани депутати и припомни, че агенцията по сигурността е създадена от парламента и нейният ръководител е длъжен да даде обяснение пред депутатите. Атанасов коментира, че Сертов може би се притеснява от отсъствието на премиера от страната.
Цветана ГЕОРГИЕВА
Татяна Дончева: Служители на ДАНС са искали телефонни разпечатки на депутати
25 септември 2008 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Служители на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) са искали телефонни разпечатки на група депутати, включително мои разговори, и на Минчо Спасов. Проверихме малко телефони и процентът на успеваемост се оказа изненадващо висок. Очевидно група лица от ДАНС са проявявали интерес към нас. Не мисля, че са само те. Искам да знам защо. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от Коалиция за България и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Татяна Дончева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Използването на телефонни разпечатки на депутати е установено вчера по време на посещение на ръководството на вътрешната комисия в МВР.
На въпрос - дали в нейните телефонни разпечатки има разговори с пребития журналист Огнян Стефанов, Татяна Дончева отговори: “Това, което мога да кажа, не е това, какво съдържат моите разпечатки. Аз се познавам с Огнян Стефанов, както и с всички вас. С половината от вас вероятно има засечени разговори”.
На съмненията, че депутати от Вътрешната комисия са били обект на подслушвания от страна на ДАНС, депутатът отговори с думите: “Че са били обект на събиране на информация с кого говорят, мисля – да. Става дума за разпечатки на телефони. Използвана е една врата в закона, на която се натъкнахме преди няколко седмици - възможност да се събират разпечатки от телефонни разговори, без ясен регламент кой може да иска такива и в каква връзка. Очевидно има събирана такава информация. Мисля, че нещата са много по-сериозни”.
Татяна Дончева обясни, че заявките изхождат от служители на ДАНС. „Не смея да кажа за какво става въпрос, преди да се провери. Всеки може да бъде разработван, но трябва да е ясно на какво основание и какво се търси. За да започне едно производство, трябва да има законен повод и достатъчно данни. Ако има повод и основание – не се обиждам на никого. Не смятам, че съм изключение и депутатският ми статут ми дава нещо. Събирането на разпечатки не може да става от страна на всякакви служители. Тази дейност, както и свързаните с нея дейности, и на ДАНС, и на МВР, си заслужават да бъдат проверени. Това трябва да стартира още тези дни. Ще отидем при Петко Сертов и ще видим както има там”, подчерта Дончева. Според нея не е необходимо председателят на ДАНС да бъде изслушван в парламента.
Според Дончева - трябва да има парламентарен контрол върху работата на специалните служби. “Благодарение на действията на Румен Петков беше сериозно ограничена възможността за контрол”, допълни Дончева. Тя отказа да прави констатации, преди да се събере достатъчно информация.
Цветана ГЕОРГИЕВА
 


Сходни връзки

ПОДСЛУШВАНИ СА И ДЕПУТАТИ? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди