изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:29 EEST
Този ли некролог чакаме?    
Общество
Има един хубав виц от времето на Тодор Живков. Един човек всеки ден си купувал „Работническо дело”, поглеждал първа страница, въздъхвал разочаровано и хвърлял вестника в близкото до будката кошче. И така месец и повече. Накрая на вестникопродавеца му станало интересно и попитал човека защо хвърля вестника, без да го чете. „Абе чакам един некролог”, отговорил той. „Те, некролозите, не са на първа страница”, казал продавачът. „Аз този дето го чакам, ще е на първа страница”, бил отговорът.


Във вторник Държавната агенция за национална сигурност зрелищно арестува заместник-председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Иван Леков. Ще рече, на работното му място беше арестуван заместник-министър. Откъдето и да го погледнеш, това си е събитие, особено когато агентите са с маски на лицето и с вратовръзки.
Добре е да се арестуват корумпирани спортни и футболни шефове. Но може би българите не чакат точно този арест. Обвинението, което вероятно ще бъде предявено на Иван Леков, предвижда затвор до 6 години и глоба до 10 000 лева. По юридическата класификация такова наказание се предвижда за престъпление, което не е особено тежко. А и се отнася до човек, чиито компетенции са в сфера, която, по марксистката терминология, близка до днешните управляващи, е вторична. Това, разбира се, не означава, че властта трябва да гледа безучастно как докопали се до висок пост люде редят всевластно резултатите от футболното първенство. Но едва ли може да се сметне за първа грижа на държавата.
Преди месеци Европейската комисия лиши България от над 500 милиона евро финансиране по различни програми. Една от основните причини за това решение, посочена и в доклада на специализираното звено за разследване и измами ОЛАФ, беше дейността на т.нар. група Стойков-Николов, опитала се да измами брюкселските бюрократи. В много голяма степен тази група, в която като водещ се посочва пернишкият бизнесмен Людмил Стойков, крупен спонсор на президента Първанов, е допринесла България да бъде лишена от този половин милиард евро. Загубите за образа на държавата в Европа и по света са неизчислими.
И какво стана?
Стойков си е на свобода и обмисля дали да съди ОЛАФ. Феим Чаушев, бивш заместник-министър на външните работи и доказан покровител на Стойков, също е на свобода и вече съди ОЛАФ.
При всичката си предполагаема зловредност Леков е причинил щети за няколко милиона евро, засягащи предимно Тодор Батков, Коце Маца, Александър Томов, Венци Стефанов и други люде от същата категория.
Стойков, Николов и Чаушев са прекият повод България да загуби над половин милиард евро и хиляди български фермери да са на ръба на оцеляването. Ако ги арестуват и проговорят, може да се стигне и до преките виновници за това.
Но държавата ни предпочита да тършува из футбола. По-лесно е, а и няма никаква опасност за властта.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

ekipnews.com

 


Сходни връзки

Този ли некролог чакаме? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди