изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 09:42 EEST
ИЗГРАЖДА СЕ ГЕНОМЕН ЦЕНТЪР У НАС    
НовиниТова каза вчера в Албена министърът на земеделието и храните Валери Цветанов


За министерство на земеделието и храните е от изключителна важност да се обърне с лице към науката и да подпомогне изграждането на геномен център у нас, в това число и чрез финансиране на дейността му, тъй като счита това за стратегическа инвестиция с дългосрочен характер и счита, че с неговото създаване, развитието на геномиката у нас навлиза в нов етап. Още повече, че това съвпада и с един от водещите приоритети за утвърждаване на първостепенното значение за качеството и безопасността на храните. Това заяви вчера в курорта Албена министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, при откриването на 7-ата европейска конференция по растителна геномика. Форумът се организира от Агробиоинститута към Министерство на земеделието и храните, като България е първата страна от Източна и Централна Европа, която е домакин на този престижен европейски научен форум.
Създаването на първия геномен център на Балканите у нас, съчетаващ предимствата на публично-частното партньорство в мениджмънта му с прилагането на най-съвременните методи на биоинформатиката, дава изключително предимство на България в разработването на нови продукти в областта на растителното инженерство, посочи от своя страна в експозето си при откриването на форума, академик Атанас Атанасов, директор на Агробиоинститута. Това предимство може да се реализира само с умелото съвместяване на съвременните геномни биотехнологии и последните достижения на информационните технологии с класическите методи на селекцията при микроорганизмите и висшите растения, счита още академик Атанасов. Това ще ускори процеса на създаване на нови продукти, основани на уникалното българско растително разнообразие и ще засили позициите на България в областта на биоикономиката в европейски и световен мащаб.
Геномният център стартира с изключителната подкрепа на Министерство на земеделието и храните, както и на Селскостопанска академия и Биологическия факултет към Софийския университет "Св. Климен Охридски".
Основите на проекта за изграждане на геномен център в България са заложени преди 5 години от Агробиоинститута, като осъществената амбиция на екипа му е да привлече като партньори частни и държавни организации, които да подпомогнат успешното му стартиране. Форумът в Албена продължава до 28 септември с обсъждане развитието на биотехнологиите в Черноморския регион.v
 


Сходни връзки

ИЗГРАЖДА СЕ ГЕНОМЕН ЦЕНТЪР У НАС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди