изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:09 EEST
ЗА ПОСЛЕДНА ЕСЕН МЕСТЯТ ГИГАНТСКИТЕ РАСТЕНИЯ В БАЛЧИК    
НовиниЕдрогабаритните растения в Университетската ботаническата градина в Балчик - кактуси и сукуленти, ще бъдат преместени за последен път да зимуват в оранжерия. Това ще стане на 13 октомври, съобщи директорката на цветния кът Ина Манчева.

Тя допълни, че теренът за новата тропическа оранжерия се почиства за предстоящото строителство и скоро се очаква да започне монтажът й.

Преди това Софийският университет ще определи изпълнител на проекта. НДТ припомня, че новият стъклен дом ще бъде от четири части, с различна етажност и влажност. Оранжерията, от която вече няма да се местят едрогабаритните растения, ще бъде на площ от 800 квадратни метра. С построяването й ще се избегне сезонното преместване на кактуси и сукуленти.

Досега топлолюбивите растения бяха подложени на истински стрес, след като години наред през есента се прибираха в оранжерия, а на пролет се вадеха в Градината на открито. Големите кактуси тежат по половин тон, а местенето се извършваше на ръце. При всяка смяна на мястото едроразмерните растения се чупеха и рушаха. Често за носенето на един кактус са били ангажирани и над десетина мъже.

Сега на помощ ще се притекат ботаници от Варна. НДТ

 

 


Сходни връзки

ЗА ПОСЛЕДНА ЕСЕН МЕСТЯТ ГИГАНТСКИТЕ РАСТЕНИЯ В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди